Referendum si alegeri europarlamentare, in 24 si 25 mai. UPDATE de la sedinta USL

Crin Antonescu si Victor Ponta sustin o conferinta de presa, luni, dupa sedinta USL care s-a desfasurat in aceasta dimineata. Deja au fost facute cateva anunturi cu privire la unele decizii luate de liderii USL, una dintre acestea fiind organizarea referendumului de modificare a Constitutiei odata cu alegerile europarlamentare din luna mai.

Referendumul pentru Constitutie si alegerile europarlamentare se vor desfasura pe parcursul a doua zile. Potrivit unor surse, romanii se vor prezenta la vot in 24 si 25 mai.

In conferinta de presa, Crin Antonescu a anuntat ca alegerile prezidentiale se vor organiza cu 34 de zile inaintea expirarii mandatului actualului presedinte, Traian Basescu.

UPDATE:

Crin Antonescu: Am luat o serie de decizii foarte importante la aceasta prima reuniune oficiala a USL. Va comunicam obiectivele USL in 2014. Primul proiect este modificarea Constitutiei, care ramane o prioritate.

Am decis sa organizam referendum pentru modificarea Constitutiei odata cu alegeri europarlamentare. Am mai decis modificarea Legii electorale, ca nr maxim de parlamentari sa fie de 300 in Camera Deputatilor, sa revenim la formula proportionalitatii directe. Permit reprezentarea la nivel politic a tuturor fortelor politice semnificative. Deci revenirea la sistemul votului pe liste cu maxim 300 de parlamentari in Camera.

Am decis sa organizam alegerile prezidentiale cu 45 de zile inainte de expirarea mandatului actualului presedinte. Este normal sa nu lasam spre sfarsitul lunii decembrie aceste alegeri, pentru ca tranzitia de mandat sa se poata face imediat dupa expirarea mandatului presedintelui in curs.

Vom lucra la o platforma comuna, un program politic comun pentru europarlamentarii nostri pentru pozitii comune in domeniul politicilor europene, pentru formularea si sustinerea intereselor Romaniei in politica europeana. 

Victor Ponta: Sunt patru pachete de decizii in conducerea USL care au legatura cu anuntarea pe 2014 a principalelor obiective, cu mesajul ca USL nu a uitat cine e adversarul comun, regimul Basescu si obligatiile noastre.

Protocolul de colaborare, in speranta de a mai opri discutiile din media, in baza deciziilor congreselor, candidatul la prezidentiale este Crin Antonescu, candidatul la functia de prim-ministru nu-l mai trecem. 

La nivel parlamentar va fi o intalnire in fiecare luni, in care se vor discuta toate punctele aflate pe agenda, iar grupurile UNPR, PNL, PSD vor vota in comun.

Aplicarea prevederilor actuale din acordul USL privind activitatea la nivel local, aliantele cu PDL sunt interzise prin acest acord, ne obligam ca in perioada urmatoare sa ne intalnim cu reprezentantii USL din Ilfov, dar sunt probleme si in alte judete. 

Tot ce in cadrul USL au reprezentat subiecte de controversa, vreau sa le solutionam de astazi, mesajul catre colegii nostri este ca USL s-a format ca sa schimbe regimul Basescu, sa guverneze bine tara si sa faca o societate moderna si pentru asta trebuie sa fim uniti si sa le ducem la bun sfarsit.

Cele patru pachete: pachetul institutional, constitutie, lege electorala, alegeri prezidentiale, pachetul pentru alegerile europarlamentare, pachetul de prioritati parlamentare blocate de Basescu si pachetul de relansare a USL din punct de vedere politic. Astea sunt deciziile si sunt convins ca sunt foarte clare.

Alegerile prezidentiale vor fi organizate in 2 sau 9 noiembrie.

Crin Antonescu despre referendum: Principala preocupare e legata de cetateanul roman. Nu estompam tema alegerilor europarlamentare. Ne luam riscul acesta. Referendumul se va face pe pragul de 50%, mi se pare mai corect asa, e foarte bine ca lumea sa stie exact care sunt atributiile presedintelui pe care il va alege si sa nu fim ins ituatia de a alege o Constitutie daca ea nu se aplica 5 ani. Cred ca Bruxellul nu va avea obiectiuni majore serioase, si in pratica europeana aceste lucruri s-au mai intamplat. Aceasta suprapunere nu va estompa alegeri europarlamentare. Modifcam Constitutia, e normal ca ea trebuie supusa respingerii sau validarii de catre cetateni. Vom discuta miza reala si modificarile reale din Constitutie, nu toate trasnaile si minciunile, sa ii facem pe cetateni sa inteleaga ca miza este o viata politica care se va desfasura in urmatorii ani in Romania. Toate misiune USL raman valabile.

Victor Ponta: Campania electorala va tine 30 de zile pentru europarlamentare. La maxim 30 de zile dupa adoptarea de Parlament, are loc Referendumul. La nivel european e un mare interes pentru o prezenta cat mai crescuta la alegerile europarlamentare. Sunt convins ca in multe alte tari vor fi si alte actiuni politice pentru o prezenta cat mai mare la vot. Pentru Romania e foarte important ca dupa primii 7 ani de Europa, de data aceasta sa contam cu adevarat in luarea deciziilor privind viitorul Europei, care este implicarea noastra in viitorul Europei.

Crin Antonescu: Vom elabora un cod de conduita in USL, care porneste de la datele fondatoare ale acestei coalitii. Eu mentin ideea ca ar trebui desemnat un purtator de cuvant al USL care sa fie de serviciu permanent, pentru ca altfel exista riscul sa fie raspunsuri cu nuante diferite. Dar asta e o chestiune de administrare. 

Organizarea simultana a referendumului odata cu europarlamentare este o chestiune serioasa. 

Victor Ponta: Este o prevedere clara in Constitutie care spune clar ca in maxim 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constitutiei se supune referendumului. Sunt convins ca presedintele va respecta un text foarte clar din Constitutie. 

Mergem in grupuri politice diferite si nu mergem pe acelasi electorat. PSD nu va lua electorat de la liberali si nici liberalii de la noi. Avem un singur dusman, absenteismul. Noi trebuie sa avem cat mai mare mobilizare, teme importante pentru oameni, pentru ca reprezentarea noastra in Parlamentul European sa fie legitima.

Crin Antonescu: Mai e un aspect. USL are un partid de stanga PSD si unul de dreapta PNL. O campanie neobosita si nesfarsita chiar a incercat si incearca sa confunde toate aceste lcururi si sa spuna ca PNL nu mai este un partid de dreapta. Pentru clarificarea imaginii in ochii alegatorilor si demontarea acestei propagande e foarte bine ca fiecare sa ne definim electroatul, ceea ce nu inseamna ca nu avem obiective comune.