Referendumul pentru Constitutie ar putea fi organizat odata cu alegerile prezidentiale

Referendumul pentru modificarea Constitutiei ar putea fi organizat odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, pentru ziare.com.

Vicepresedintele Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei a precizat ca primul tur al alegerilor prezidentiale ar putea avea loc cel mai probabil in data de 30 noiembrie, desi ar putea aparea modificari.

“Daca nu se mai amana promulgarea, daca nu mai inventeaza presedintele ceva, depasim termenul de 1 an de zile, pe 30 noiembrie ar fi firesc sa organizam si referendum pentru aprobarea Constitutiei. Daca nu avem perturbari, odata cu primul tur vom avea si referendumul. Asta e planul. S-a muncit pe revizuire si, cu toate neintelegerile, cred ca vom finaliza procesul de revizuire. Cred ca am putea discuta acum de o foaie de parcurs definitiva pentru Constitutie”, a declarat Chelaru, pentru ziare.com.

In situatia in care Traian Basescu va gasi o modalitate de blocaj, se ia in calcul si varianta de a organiza mai tarziu alegerile, a mai spus Chelaru, care a adaugat ca se va relua munca in comisia pentru revizuirea Constitutiei.

“Daca decizia apare in Monitorul Oficial, presedintele are 10 zile si mergem pana pe 30. Atunci s-ar putea sa fie alegeri prezidentiale. Daca presedintele trage de timp, data merge mai incolo. (…) Am vorbit cu domnul presedinte al comisiei, domnul Antonescu, am vorbit despre foaia de parcurs si saptamana viitoare vom convoca din nou comisia de revizuire. Trebuie sa discutam propunerile care au venit de la Comisia de la Venetia in vara, de asemenea avem de analizat si facut modificari pe probleme de formulare, pe observatiile venite de la Consiliul Legislativ.

Au mai venit intre timp si alte amendamente si observatii, comisia a fost deschisa. O sa mai avem si intalniri cu asociatii profesionale – Uniunea Notarilor, Uniunea Consilierilor Juridici, care au solicitat o intalnire. Sper sa ajungem la concluzia ca textele care urmeaza a fi modificate sa le stabilim prin vot. Vom stabili o foaie de parcurs definitiva si, dupa ce textele vor fi gata, le vom trimite din nou Comisiei de la Venetia si dupa aceea Curtii Constitutionale”, a conchis Chelaru.