Referendumul pentru Constitutie comasat cu alegerile europarlamentare ar putea impune modificarea legii

Referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar putea avea loc, timp de doua zile, sambata 24 mai si duminica 25 mai, proiectul noii legi fundamentale ar trebui sa treaca de Parlament cel mai devreme in 24 aprilie.

USL a anuntat, luni, ca alegerile pentru Parlamentul European si referendumul de revizuire a Constitutiei vor avea loc simultan. Potrivit deciziei Consiliul Uniunii Europene, alegerile europarlamentare trebuie sa aiba loc in toate tarile Uniunii intre 22 si 25 mai 2014.

In Romania, Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European stabileste ca ziua in care se pot organiza alegerile pentru Parlamentul European este duminica, iar data alegerilor, stabilita in cadrul perioadei hotarate in acest scop de Consiliul Uniunii Europene, trebuie sa fie adusa la cunostinta publica inainte cu cel putin 90 de zile, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, a hotararii Guvernului in acest sens, scrie Mediafax

Astfel, Guvernul trebuie sa anunte data alegerilor europarlamentare cel mai tarziu in data de 23 februarie.

De asemenea, daca se intentioneaza ca si scrutinul european sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, actul normativ care reglementeaza aceste alegeri va trebui modificat anterior, fie printr-un proiect de lege, fie prin ordonanta de urgenta adoptata de guvern, astfel incat sa fie mentionata posibilitatea organizarii acestor alegeri si in alta zi decat duminica.

Vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, a declarat, pentru Mediafax, ca, in cazul organizarii simultane a referendumului si a alegerilor europarlamentare, legislatia care reglementeaza aceste doua domenii ar trebui, de asemenea, amendata pentru corelarea unor proceduri si termene, reglementate diferit in legile de organizare.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere, iar daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite in sedinta comuna hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul sa aiba loc in 24 si 25 mai, Parlamentul va trebui sa adopte proiectul de revizuire a Constitutiei nu mai devreme de 24 aprilie.

Curtea Constitutionala va trebui sa se pronunte, din oficiu, asupra initiativei de revizuire a Legii fundamentale.

Potrivit Legii referendumului, Guvernul va trebui sa stabileasca, prin hotarare, programul calendaristic al actiunilor necesare pentru referendum, bugetul si cheltuielile necesare in vederea organizarii si desfasurarii scrutinului, modelul stampilei cu mentiunea VOTAT, modelul buletinului de vot si masurile care trebuie luate de autoritatile publice centrale si locale pentru buna organizare si desfasurare a scrutinului.

Legea privind referendumul prevede ca in situatia in care acesta are loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, organizarea si desfasurarea referendumului se realizeaza potrivit prevederilor Legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

In acest caz, ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii.

Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari, in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Rezultatele centralizate la nivel national de catre Biroul Electoral Central, cuprinzand numarul voturilor valabil exprimate pentru fiecare raspuns de pe buletinul de vot, se inainteaza, la Curtea Constitutionala, in termen de 24 de ore de la incheierea centralizarii.

Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constitutiei intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, a hotararii Curtii Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului.