Referendumurile din Gagauzia au avut o prezenta la urne de peste 70%

Prezenta la urne la referendumurile organizate in unitatea teritoriala autonoma Gagauzia a depasit 70 la suta, iar in timpul votului nu au fost inregistrate nereguli, a anuntat sefa Comisiei Electorale Centrale, Valentina Lisnic, dupa inchiderea sectiilor de votare, relateaza IPN.

In total, la referendumuri au participat 70.777 de persoane, respectiv 70,42 la suta din totalul de alegatori inscrisi pe listele electorale. Potrivit liderilor politici ai Gagauziei, acesti indici sunt fara precedent in istoria moderna a regiunii, transmite IPN, in pagina electronica.

Cea mai mare prezenta a fost inregistrata in raionul Ceadir Lunga, de 77,8 la suta. in raioanele Comrat si Vulcanesti, prezenta a fost de 68,2 la suta si, respectiv, 61,31 la suta.

Citeste si: Bascanul Gagauziei il vrea pe Basescu persona non grata

Comisia Electorala Centrala din Gagauzia a anuntat ca primele rezultate preliminare vor fi anuntate in prima jumatate a zilei de luni.

Duminica, locuitorii din Gagauzia au participat la doua referendumuri. Unul dintre acesta are caracter consultativ si are ca scop sa afle atitudinea cetatenilor fata de orientarea proeuropeana sau prorusa a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ si are ca scop sa obtina aprobarea locuitorilor regiunii in legatura cu dreptul Gagauziei la autodeterminare in cazul in care Republica Moldova si-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanta de la Comrat.