Regele Mihai a murit! Majestatea Sa s-a stins din viață la reședința din Elveția! Reacții

Casa Regală a României este în doliu. Regele Mihai a murit marți. Decesul Majestății Sale a survenit în urma numeroaselor complicații medicale. Regele Mihai I a murit la reședința sa din Elveția.

Update 7: Liderul PNL, Ludovic Orban, a reacţionat, marţi, la anunţul decesului Regelui Mihai I. „Din păcate, Majestatea sa ne părăsește chiar acum când intrăm în anul sărbătorii Centenarului Marii Uniri. Chiar dacă nu va fi alături de noi, românii, sufletul lui va fi alături de noi și va veghea la continuarea unui destin măreț pentru această națiune. Se închide o pagină a istoriei. (…) Dumnezeu să-l odihnească pe Majestatea sa!”, a spus Ludovic Orban.

Update 6: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj cutremurător după auzul veştii că Regele Mihai I a decedat.

“Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai!

Lunga sa suferință nu a putut atenua șocul acestei vești. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenței Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanței sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc.

Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice!

Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Update 5: Premierul Mihai Tudose i-a convocat pe miniştri într-o şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria. Întâlnirea va avea loc la 17.30 şi, potrivit primelor informaţii, subiectul principal îl reprezintă programul funeraliilor Majestăţii Sale, Regele Mihai I.

Update 4: Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat pentru Libertatea că trecerea în neființă a Regelui Mihai înseamnă dispariția unui ”fost șef de stat de vremuri grele”.

”A murit un fost șef de stat. Din patru am rămas trei. A fost un șef de stat de vremuri grele. Dumnezeu să-l ierte. Nu aș comenta și altceva, nu sunt pregătit”, a spus Traian Băsescu, întrebat ce sentimente îl încearcă la decesul fostului suveran român.

Update 3: Premierul Mihai Tudose a reacţionat la anunţul decesului Regelui Mihai I. `Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României.

Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificație deosebită pentru națiunea noastră. Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie.

Condoleanțe Casei Regale a României, vă suntem alături și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru” (Regele Mihai, discurs în Parlament în 2011).`, scrie Mihai Tudose, pe Facebook.

Update 2: Fostul premier Victor Ponta transmite condoleanţe Familiei Regale pentru uriașa pierdere generată de moartea Regelui Mihai.

„Sincere condoleanțe Familiei Regale și tuturor românilor pentru aceasta uriașă pierdere! Majesatatea Sa Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria României aproape un secol / mă consider un privilegiat pentru că am avut ocazia să îl intalnesc personal și să exprim respectul si admirația. Dumnezeu să îl odihnească”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Update 1: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la finalul întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE, primul mesaj oficial la decesul Regelui Mihai I.

“Astăzi este o zi tristă pentru România şi pentru români. A trecut în nefiinţă Regele Mihai. Dumnezeu să îl ierte. A fost una dintre cele mai mari personalităţi a României şi a scris, cu litere mari, istoria României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români. Condoleanţe tuturor membrilor Casei Regale. România va organiza toate ceremoniile aşa cum se cuvine şi, cu siguranţă, vom avea şi zile de doliu naţional. Am avut chiar acum câteva minute o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE şi am ţinut ca împreună cu ei să avem un moment de reculegere în amintirea celui care a fost Regele Mihai.”, a declarat Klaus Iohannis.

Știre inițială

Consilierul Regelui Mihai, Michael Flaks, anunţa că Regele Mihai mai are câteva ore sau zile de trăit. “Este destul de trist şi îngrijorător pentru că Majestatea Sa este într-o stare de sănătate precară de doi, trei ani. Însă am înţeles că sunt ultimele ore sau zile în viaţă ale Majestăţii Sale, Regele”, declara Michael Flaks pentru royalcentral.co.uk.

La rândul său, Principesa Margareta declara la Seara Regală a Corpului Diplomatic că sănătatea Majestății Sale pălește pe zi ce trece. “Sănătatea Majestăţii Sale păleşte. Dar în seara aceasta, fac în faţa tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte şi îndreptăţite, nu se va stinge niciodată”, a spus Principesa Margareta.

Regele Mihai împlinise 96 de ani în 25 octombrie. Regele Mihai I era ultimul monarh din ţările Europei de Est. Regele Mihai a fost diagnosticat, la începutul lui 2016, cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Recent, starea de sănătate a Majestăţii Sale se agravase, acesta prezentând o slăbire accentuată, motiv pentru care a fost internat la spital.

Regele Mihai, de două ori suveran al României, 50 de ani în exil

Regele Mihai nu a fost doar una dintre cele mai importante personalități istorice ale României, ci și ale lumii de astăzi.

Regele Mihai a avut două domnii, în perioadele 1927-1930 și 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani și 9 luni, regele a fost obligat să abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatălui sau, Carol al ÎI-lea, care a abdicat după un deceniu pe tron.

Pe 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu a fost arestat, după o lovitură de stat și după intrarea forțelor sovietice în România, iar pe 6 martie 1945, regele Mihai a fost nevoit să numească un guvern la presiunile sovieticilor, care era dominat de Partidul Comunist Român. Prim-ministru a fost numit Petru Groza.

Dupa ce a cunoscut-o pe viitoarea să soție, prințesă Ana de Bourbon-Parma, la nuntă viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în noiembrie 1947, regele Mihai a fost obligat să abdice luna următoare și a trăit în exil, la Versoix, în Elvetia. Căsătoria cu viitoarea regină Ana a României a avut loc în luna iunie 1948, cei doi având cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Cetățenia română i-a fost retrasă pentru aproape jumătate de secol, din 1948 până în 1997, perioada în care a trăit în Elveția și în Marea Britanie. Pentru a-și întreține familia, regele a fost pilot de curse comerciale.

Mergând pe repede înainte, mai mult de patru decenii, ajungem la prima aniversare a execuției soților Ceaușescu. De Crăciunul anului 1990, regele și membri ai familiei regale au fost întorși de poliție din drumul spre Mănăstirea Curtea de Argeș, pe autostrada București – Pitești, fiind nevoiți să revină pe aeroport și să părăsească țară, cu toate că inițial regele primise o viza pentru 24 de ore.

In 1992, regele a revenit în țară, a mers la Mănăstirea Putna și a fost primit cu foarte mare simpatie în București. Cu ocazia Paștelui din acel an, se estimează că aproape un milion de oameni au ieșit în stradă pentru a-l vedea pe monarh, însă acestuia i s-a interzis apoi să între în România până în 1997, la un an după ce Ion Iliescu a pierdut puterea, în față lui Emil Constantinescu. Atunci, regele a primit din nou cetățenia romana.

Și în 1994 regele Mihai a fost întors de pe aeroport, cu câteva zile înainte de a împlini 73 de ani, neputând să primească viza, iar în anul 1995 nu a primit acceptul să între în țară, fiind invitat de Emil Constantinescu la înmormântarea fostului lider țărănist Corneliu Coposu. În anul 2001, are loc reconcilierea lui Ion Iliescu cu regele Mihai, căruia președintele de atunci i se adresează cu “sire”, iar familiei regale îi este retrocedată o parte din proprietati.

Un deceniu mai târziu, au avut loc două momente de sentimente opuse pentru regele Mihai și familia regală. Întâi, pe 22 iunie 2011, președintele Traian Băsescu și-a atras destule antipatii, după ce l-a atacat pe regele Mihai, despre a cărui abdicare a spus că a fost “un act de trădare națională” și că “a fost slugă la ruși”. Casă Regală a preferat să nu răspundă șefului statului. Ulterior, Băsescu n-a participat la discursul regelui din Parlament, pe 25 octombrie din același an, cu ocazia împlinirii de către rege a vârstei de 90 de ani.

“Nu putem avea viitor fără a ne respectă trecutul. (…) Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare a independenței și suveranității noastre. (…) Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viață. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre servite responsabil și generos. (…) Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și altele nefericite. (…) Nu trebuie uitate și pământurile luate. Este dreptul lor să decidă dacă doresc să trăiască în țară noastră. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii, ei sunt toți parte a națiunii noastre. Stă doar în puterea noastră să facem țară statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România că pe o moștenire, ci că pe o țară luată cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus atunci regele Mihai.

Sursa foto: Casa Regală