Regele Mihai implineste, astazi, 92 de ani. MS isi va sarbatori ziua de nastere si onomastica de Sfintii Mihail si Gavril

Regele Mihai isi sarbatoreste vineri, 25 octombrie, ziua de nastere. Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.

Regele Mihai isi va sarbatori ziua de nastere si onomastica in Ziua de Sfintii Mihail si Gavril. Biroul de Presa al Majestatii Sale anunta ca Regele va deschide portile Palatului Elisabeta pe 8 noiembrie la ora 10.00, pentru cei care doresc sa-i ureze “La multi ani”.

La ora 11.00, Regele va iesi in balconul Palatului. Va fi si un concert in gradina Palatului, intrarea fiind libera.

Domnia Regelui Mihai I

Prima domnie a MS Regelui Mihai I a inceput in 1927, dupa moartea bunicului Sau, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta condusa de unchiul Sau, Principele Nicolae al Romaniei.

Dupa venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, in iunie 1930 si dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau, devenind din ce in ce mai inchis in sine si mai ganditor. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici. Nu a fost, insa, de acord cu depasirea liniei Nistrului si cu inaintarea Armatei Romane in interiorul URSS, alaturi de armatele Germaniei naziste. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei in tabara aliatilor sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatilor comuniste (greva regala fiind apogeul acestor incercari). In cele din urma, a fost obligat sa abdice, la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, in caz de refuz, a 1000 de tineri detinuti de comunisti. Actul abdicarii, semnat sub amenintare, este ilegal si lovit de nulitate. Mai mult, actul nu a fost niciodata sanctionat de Parlamentul Romaniei.

Exilul Regelui Mihai I

Exilul MS Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit, pana la sfarsitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinta Reginei-mama Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana “Lear Jeats and Co.” din Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani.

In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu “Lear”, iar un an mai tarziu a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate, denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

Regele Mihai astazi

Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu 2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru interesele Romaniei si pentru eliberarea acesteia de sub dictatura comunista si, dupa 1989, pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in tara noastra.

MS Regele Mihai si MS Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si in functie de angajamentele Lor publice, Majestatile Lor aleg sa fie alaturi de cei dragi fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta din Bucuresti. 

Palatul Elisabeta

Palatul Elisabeta a servit ca resedinta de protocol de stat, iar, in anii 1990, a devenit hotel si restaurant. In anul 2001, Palatul Elisabeta a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta regelui Mihai, in calitate de fost sef de stat. In Palatul Elisabeta sunt gazduite zeci de evenimente, intalniri, mese rotunde, interviuri care aduc impreuna personalitati ale sectorului public, artistic si cultural, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai societatii civile, ai comunitatilor regionale. Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu barne si Sufrageria mare sunt, de regula, spatiile unde au loc aceste reuniuni.  

Palatul este, de asemenea, locul unde sunt gazduiti membrii familiilor regale europene care vin sa viziteze Bucurestiul, la invitatia principesei Margareta si a principelui Radu.   Palatul cuprinde, pe langa spatiile private ale familiei regale si spatiile publice destinate evenimentelor, birourile administratiei (Casei Regelui Mihai I), Secretariatul Regal, Birourile de Protocol si de Presa. Pana in anul 2008, Biroul Reprezentantului Special al Guvernului, demnitate pe care principele Radu a exercitat-o timp de sase ani, a avut sediul tot la Palatul Elisabeta, se arata pe site-ul casei regale.

Discursul Regelui Mihai din 2011

Regele Mihai s-a adresat, in 25 octombrie 2011, Parlamentului Romaniei, printr-un discurs ce poate fi socotit istoric – fiind primul adresat Legislativului dupa 64 de ani – in cadrul unui eveniment emotionant pentru intreaga familie regala, dar si pentru romani. Inainte de acest discurs, ultima oara cand Regele Mihai s-a adresat Legislativului a fost pe 15 Octombrie 1947. 

Discursul Regelui Mihai din 25 octombrie 2011 a venit dupa ce, in data de 5 septembrie 2011, liderii grupurilor parlamentare ale PNL, Calin Popescu Tariceanu si Puiu Hasotti, au propus in sedinta parlamentarilor USL invitarea Regelui Mihai in Parlament pentru a adresa un mesaj in ziua in care implineste 90 de ani.

Puteti urmari mai jos discursul Regelui Mihai din Parlamentul Romaniei