Regina Elisabeta a murit! Suverana britanică s-a stins din viață la Castelul Balmoral

Elisabeta a IIa avea 96 de ani și era cea mai longevivă regină a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Suverana cea mai longevivă din istoria Regatului Unit se afla sub supraveghere medicală, începând de joi, la castelul Balmoral din Scoția. BBC informează că echipa de medici care se ocupă de starea de sănătate a reginei Elisabeta și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația medicală a suveranei.

„După o evaluare mai amănunțită în această dimineață (n.red. joi), medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală britanică într-un comunicat de presă oficial.

Regina Elisabeta a II-a se afla, în ultimele zile, la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde s-a întâlnit și cu Liz Truss acum două zile, pentru numirea acesteia în funcția de premier al Marii Britanii.

Pe tot parcursul zilei de joi, toți membrii Casei Regale s-au adunat la Castelul Balmoral pentru a fi alături de regina Elisabeta în ultimele sale momente. Principalele absențe au fost cele ale lui  Kate, ducesa de Cambridge, care a rămas la Windsor, deoarece copiii ei și ai lui William au avut prima lor zi la o școală nouă și a lui Meghan, soția prințului Harry, care a rămas la Londra.

Regina Elisabeta a II-a a stat atât de mult timp pe tron, încât pentru milioane de britanici, ea este singurul monarh pe care l-au cunoscut de când s-au născut. În ziua de 3 iunie anul acesta Marea Britanie a sărbătorit un eveniment unic în istorie: Jubileul de Platină al singurului său suveran care a bifat 70 de ani de domnie: Elisabeta a IIa.

Elisabeta a IIa este cel mai longeviv monarh și are cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit, fiind pentru mai bine de 70 de ani șefa Casei de Windsor.

În cei peste 70 de ani de domnie, Elisabeta a II-a a făcut istorie prin recordurile sale. Suverana Regatului Unit a trecut prin trei războaie și a fost cea mai fotografiată persoană din istorie. Elisabeta a fost primul suveran care a învestit o femeie în funcţia de premier având, de la urcarea pe tron, în 1952, a avut 15 prim-miniștri. Domnia sa s-a întins de-a lungul mandatelor a 14 președinți americani, de la Harry Truman la Joe Biden.

Sursa foto: BBC