Regionalizarea Romaniei. Dragnea explica criteriile de impartire a tarii

Regionalizarea Romaniei a fost tema editiei de duminica a emisiunii Dupa 20 de Ani, difuzata de Pro TV. Invitatul emisiunii, ministrul Dezvoltarii Liviu Dragnea, a explicat care sunt criteriile dupa care se va imparti tara in regiuni, punctand ca se va tine cont in delimitarea acestora de judetele agricole si nonagricole, dar si de fluxul de comunicatie si de infrastructura.

Slujbele non-agricole sunt un criteriu obligatoriu pentru dezvoltarea unei regiuni, considera vicepremierul Dragnea.

“Caracteristica principala, caracteristica unitara este functionalitatea. In primul rand, intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole. Asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte este clar o reteta pentru nedezvoltare. Doi. Regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate, marfuri, persoane, transport, infrastructura, sa poata sa fie in interiorul regiunii, nu neaparat de sine statatoare, dar sa poata sa fie completa, in asa fel incat in interiorul regiunii infrastructura si mobilitatea sa contribuie la dezvoltare.” a declarat Liviu Dragnea, la Pro TV.

Un alt criteriu important de impartire a Romaniei este, in viziunea ministrului Dezvoltarii, delimitarea regiunilor Romaniei prin judete total diferite.

“Trei. Este foarte important ca intr-o regiune sa n-ai judete de acelasi fel. De exemplu Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita este o solutie foarte proasta, pentru ca ar insemna ca sunt judete numai agricole si aceasta regiune va avea sanse foarte mici pentru dezvoltare. Este important ca in interiorul regiunii sa ai si resurse naturale de diverse feluri, sa ai si potential diferit, sa existe posibilitatea ca intre judetele din interiorul regiuni si intre cetateni si firme sa poata sa colaboreze .. si impreuna sa se dezvolte.” – a mai spus vicepremierul in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la Pro TV.