RELIGIA IN SCOLI – ANALIZA MONDO NEWS. Ce cred politicienii de DREAPTA despre acest subiect

Recent, prezidentiabilul independent Monica Macovei a lansat o dezbatere publica cu privire la scoaterea RELIGIEI DIN SCOLI si inlocuirea ei cu istoria religiilor, “care reprezinta de fapt istoria umanitatii”. In acest context, Mondo News a stat de vorba cu mai multi POLITICIENI pentru a afla care este parerea lor pe acest subiect.

Deputatul PNL CRISTINA POCORA o contrazice pe Monica Macovei si afirma ca orele de RELIGIE trebuie lasate in SCOLI, atat timp cat este o optiune a parintilor.

“Am vazut ca sunt multe aspecte in dezbatere si fiecare parte are argumentele sale. Din punctul meu de vedere, este bine sa existe ore de RELIGIE IN SCOALA, dar ramanand o chestiune de alegere a parintelui si copilului.  

Nu cunosc insa programa si nu stiu cum se desfasoara orele. Cred ca lucrurile trebuie sadite in mintea copilasilor cu tact, potrivit varstei si puterii lor de intelegere. Din punctul meu de vedere, societatea noastra, aflata intr-o criza a valorilor, are nevoie de valorile pe care le reprezinta si le sustine Biserica”, a declarat CRISTINA POCORA pentru Mondo News.  

Liberala este de parere ca in functie de varsta si de capacitatea lor de intelegere, “este bine sa sadim in mintea si sufletul copiilor nostri valorile si lucrurile frumoase pe care ni le impartaseste religia. De exemplu bunica, soacra mea, merge periodic cu fetita mea la biserica si tin la acest lucru. Chiar daca are trei anisori ii explicam cate putin, potrivit puterii ei de intelegere, ce este cu Doamne Doamne….”.

Citeste si: PROTEST FATA DE PROTOCOLUL SEMNAT INTRE MINISTERUL EDUCATIEI SI PATRIARHIE

Copii ar trebui sa aiba si o EDUCATIE RELIGIOASA, considera si deputatul PC OVIDIU RAETCHI, propus pentru excludere din partid din cauza pozitiei antagoniste manifestata in ultimele luni in interiorul formatiunii.

“Momentul in care dorim sa facem cu adevarat o alegere RELIGIOASA (oricare: pro, contra, indecisa) poate sa vina tarziu: unii se gandesc mai serios la problema dupa treizeci sau saizeci de ani. Totusi, atunci cand acel moment vine, e corect sa stim ce alegem, despre ce vorbim. Asta inseamna cu adevarat ”sa alegi”. Daca n-am nici cea mai vaga notiune RELIGIOASA, daca nu am citit Noul Testament, de pilda, daca n-am intrat in contact cu un strop de teologie – cum pot spune un ”nu” serios si convingator? (…)

Mi se pare incorect sa nu oferi unui copil dreptul de a opta avizat atunci cand vine momentul – asa cum au procedat comunistii cu generatia noastra, careia i-a fost blocat accesul la argumente ”pentru” si i s-au bagat pe gat tot soiul de manuale de ateism. Asta ii face pe multi dintre noi sa-si bazeze alegerea religioasa pe tot soiul de intuitii tampe: ”Trebuie sa existe ceva, o forta…”. Analfabetismul religios e o forma de ignoranta ca oricare alta – si e totusi foarte raspandit in zonele intelectuale de stanga.”, explica RAETCHI.

Referitor la rolul RELIGIEI in societate, deputatul crede ca trebuie pornit de la fapte. “Din aceasta perspectiva, vad ca religia, desi supusa de stiinta unui asalt consistent de aproape doua secole, pastreaza vii institutii extrem de puternice si de populare: marile confesiuni nu intra in declin, numarul bisericilor creste, liderii spirituali au un cuvant important inclusiv in politica, dezbaterea publica e peste tot marcata de teme cu implicatii religioase, donatiile nu cunosc fluctuatii. Cu alte cuvinte, religia raspunde unei nevoi sociale clare, masurabile. Si asta din trei motive. In primul rand, societatea simte nevoia sa dea sens si sa sacralizeze marile momente: nasterea, moartea; fara aceasta sacralizare, coeziunea sociala se risipeste. In al doilea rand, principiile morale si legile – altfel destul de abstracte sau plicticoase – au nevoie de intariri si explicitari, astfel incat sa fie mai vii si mai accesibile.

Si deputatul PDL CLAUDIA BOGHICEVICI crede ca RELIGIA este un stabilizator social, “un element necesar al vietii publice”.

“Invatatura crestina prin sine ne indeamna sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. Asadar, religia este un stabilizator social, un factor de schimbare sociala, un element necesar al vietii publice, care actioneaza ca un factor esential in aparitia si formarea de relatii sociale”.

Politicianul crede ca elevii ar trebui sa aiba si o educatie religioasa.

“ORA DE RELIGIE este deja obligatorie in majoritatea statelor din Uniunea Europeana, institutiile avand obligatia de a asigura dreptul elevilor de a obtine o scutire de participare, fara obligatia de a motiva solicitarea.

Suntem o societate religioasa omogena, in care mai mult de 95% din populatie este crestin-ortodoxa. Intram in contact cu sentimentul si fenomenul religios inca din primele luni ale vietii prin intermediul Bisericii Ortodoxe. De ce ne mai botezam copiii in Biserica, daca nu credem cu adevarat?”, explica BOGHICEVICI, care nu considera potrivita “abordarea ca trebuie sa ducem o adevarata <<cruciada>> impotriva RELIGIEI, ci mai degraba cred ca ar trebui dezbatut modul in care sa fie prezentata in SCOLI. Consider ca religia este unul dintre cei mai importanti parametri ai vietii sociale, dar si un o sursa majora de cunoastere, despre care s-au scris milioane de pagini, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din programa analitica a educatiei curriculare”.

Citeste si: CERNEA VREA CA RELIGIA SA NU MAI FIE MATERIE OBLIGATORIE IN SCOLI SI SA FIE INLOCUITA CU ETICA

La randul sau, vicepresedintele PNL, LUDOVIC ORBAN, considera ca RELIGIA IN SCOLI ar trebui sa fie lasata exact asa cum este in prezent, adica la latitudinea parintilor. “As dori sa vad insa o Biserica mult mai prezenta in viata sociala!”, a comentat el.

Sursa foto: pelerinortodox.com