Remus Cernea: Imi voi face pasaport diplomatic

Deputatul Remus Cernea a declarat joi, dupa ce MAE i-a retras pasaportul de serviciu in urma vizitei in Taiwan, ca va initia demersurile pentru a-si face pasaport diplomatic si a explicat ca se asteapta ca problema sa fie tratata cu intelepciune, transmite Mediafax.

“Tocmai initiasem procedurile pentru a-mi face un pasaport diplomatic chiar inainte de plecarea in Taiwan. O sa-mi fac zilele urmatoare pasaport diplomatic. In legatura cu scandalul declansat, ma astept si imi doresc ca aceasta tema sa fie tratata cu rationalitate, intelepciune si pragmatism de catre autoritatile romane, in sensul de a stabili relatii de colaborare economice in viitor cu Taiwan. 16 tari membre UE au reprezentante economice ale Taiwanului, iar Uniunea Europeana de asemenea are o reprezentanta la Taipei, iar China in 2010 a semnat un acord economic cu Taiwanul”, a declarat Remus Cernea, pentru agentia Mediafax.

Remus Cernea a mai precizat ca s-a deplasat in Taiwan in urma invitatiei facute de reprezentantul economic al acestei tari de la Bratislava, vizita avand ca scop initierea unei colaborari intre Romania si Taiwan.

“Tema de fond a acestei discutii nu este Remus Cernea, ci stabilirea unor relatii de colaborare economica, stiintifica, turistica si culturala intre Romania si Taiwan. Am fost intr-o vizita neoficiala de informare care sa puna bazele unui viitor dialog extins si ale unei colaborari intre Romania si Taiwan. Am fost invitat de catre reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava. El a venit in Romania, ne-am intalnit acum trei luni. Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia au reprezentante economice ale Taiwanului si beneficiaza de investitii de sute de milioane de euro. De ce nu ar face si Romania acelasi lucru?”, a mai spus Remus Cernea.

Reamintim ca MAE a retras pasaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul sa il utilizeze dupa ce a parasit postul de consilier al primului-ministru. Ceilalti participanti la deplasarea in Taiwan s-au folosit de pasapoartele diplomatice, desi aceste acte pot fi utilizate doar in cazul “misiunilor oficiale”.

Remus Cernea a folosit pentru deplasarea in Taiwan pasaportul de serviciu, pe care il obtinuse in calitate de consilier in Guvern. Anterior, Ministerul roman de Externe a anuntat ca a retras pasaportul de serviciu al unuia dintre participantii la deplasarea in Taiwan.

“Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza. MAE dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman. In continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor romanesti, in mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada urmatoare”, se arata intr-un comunicat al MAE

“Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a dispus masuri pentru retragerea pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, in vederea anularii potrivit dispozitiilor legale in materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), avand in vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document”, se mai arata in comunicat.

Foto: dcnews.ro