REMUS PRICOPIE: BACALAUREATUL si EVALUAREA NATIONALA din 2015 nu vor suferi MODIFICARI

EVALUAREA NATIONALA si BACALAUREATUL din 2015 nu vor suferi MODIFICARI fata de 2014, iar SESIUNEA SPECIALA pentru candidatii nepromovati in ultimii ani va fi organizata numai daca va fi necesar si dupa o ANALIZA RIGUROASA, a declarat ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE.

“Nu sunt schimbari privind BACALAUREATUL, nu sunt schimbari legate de EVALUAREA NATIONALA. La admiterea in liceu, mentinem procentele de 75% si 25% (ponderea mediei de la evaluare, respectiv a celei din gimnaziu, la calcularea mediei de admitere – n.r.). Am facut aceasta corectie anul trecut, nu cred ca se pune problema ca acum sa se mai faca vreo schimbare. BACALAUREATUL isi pastreaza structura, pot fi mici schimbari in metodologia de organizare, dar care nu vizeaza elevii, ci care vizeaza mici calibrari din lectiile invatate din 2013. Sau, spre exemplu, am introdus anul acesta acea declaratie pe care directorul unitatii de invatamant si informaticianul care afiseaza rezultatele trebuie sa o dea. Declaratie pe proprie raspundere ca rezultatele afisate sunt cele din calculator si sunt cele de pe note”, a spus PRICOPIE.

Tot legat de EVALUAREA NATIONALA, ministrul Educatiei a spus ca in septembrie va prezenta raportul rezultatelor, comparativ cu anul trecut. “Si rezultatele evaluarii la clasele a II, a IV-a si a VI-a, plus raportul de anul trecut cu toate scolile si diferenta dintre evaluarea nationala si notele de la clasa trebuie sa fie facute publice si parintii sa stie. Incercam sa asiguram stabilitate. In primul rand trebuie sa conservam si sa imbunatatim ceea ce avem. Nu sa dam totul peste cap”, a mentionat demnitarul.

Ministrul Educatiei a adaugat ca, la fel ca anul trecut, metodologiile de organizare a examenelor nationale vor fi elaborate inainte de 1 septembrie, astfel incat sa fie aprobate in termenul legal.

Legat de cea de-a treia sesiune de BACALAUREAT , care a generat opinii pro si contra, REMUS PRICOPIE a tinut sa precizeze ca va fi organizata, asa cum prevede si legea, “numai in situatii speciale”.

“Nu vom avea a treia sesiune de BACALAUREAT in aceasta metodologie, pentru ca nici nu ai cum sa o pui. Legea precizeaza foarte clar: numai in situatii speciale. Ori eu nu pot sa o introduc intr-o metodologie care vizeaza sesiunile ordinare, adica cele doua sesiuni si sa vizeze si cazul special. Este un instrument pe care Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa il aiba la dispozitie”, a explicat Pricopie.

Demnitarul s-a referit si la meditatiile gratuite pentru cei care nu au promovat bacalaureatul, numarul participantilor la acestea urmand sa justifice daca trebuie organizata sau nu sesiunea speciala de BACALAUREAT. “Mai intai, va trebui sa intrebam cati tineri ar fi interesati de aceste meditatii institutionalizate. Numai dupa asta vom vedea ca sunt 10.000 in toata tara sau sunt 100.000. Numai atunci vom putea sa spunem ca da, s-ar putea sa fie nevoie ca in februarie-martie sa organizam o sesiune speciala. Daca nu avem un numar important de tineri interesati, nu organizam”, a explicat ministrul Educatiei.

Pe de alta parte, potrivit lui PRICOPIE, in momentul de fata sunt deja judete care au scris proiecte si care fac pregatire sub forma de after-school, sub diverse forme, pentru evaluarea nationala si pentru bacalaureat.

“Proiectele sunt scrise, castigate, semnate. Fondurile structurale? Ma voi duce peste tot unde am nevoie. Asiguram transparenta, flexibilitatea si intr-un interval foarte scurt de timp vom da drumul acestor proiecte, cu atat mai mult cu cat banii exista si nu ii cheltuim. De sapte ani exista banii. Cred ca trebuia sa facem aceste lucru acum cinci ani. Banii vor veni de la Bruxelles catre MEN si de la MEN catre judetele care au probleme. Titularul de proiect va fi MEN, nu va mai fi inspectoratul sau scoala”, a precizat el.

Ministrul a mai spus, in acelasi context, ca pentru perioada 2014-2020 vor fi granturi “de la gradinita pana la facultate”. “Granturile vor fi concepute in asa fel incat sa investesti inclusiv in resursa umana, adica profesorii, cu posibilitatea ca pana la 80% din banii alocati sa mearga pentru a se face ore suplimentare cu copiii care doresc sa ramana la scoala, sa isi faca temele. Altfel spus, profesorii care vor sa castige un ban in plus si sa aiba o performanta cu elevii sa fie si recompensati pentru acest lucru”, a explicat REMUS PRICOPIE.

Sursa foto: realitatea.net