REMUS PRICOPIE: Cei 150 de euro pentru profesori vor ajunge de vineri in TERITORIU

Ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE, a anuntat, joi, la Buzau, ca in cursul zilei Ministerul de Finante va vira inspectoratelor scolare banii pentru plata celor 150 de euro pentru achizitia de materiale didactice de catre profesori, prin programul “Dezvoltarea carierei didactice”.

Ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE, a afirmat ca profesorii vor primi cat de curand cei 150 de euro cu care sa isi cumpere carti sau alte materiale didactice, Ministerul de Finante urmand sa faca, joi, platile catre inspectoratele scolare, astfel ca sumele vor fi virate catre destinatari in scurt timp.

“Sunt constient ca acesti bani nu sunt suficienti decat pentru o luna-doua, cel mult, dar atat am putut face. De vineri, banii vor ajunge in TERITORIU, este vorba despre echivalentul a 700 de lei”, a anuntat Pricopie, la Buzau, la o intalnire cu aproximativ 400 de cadre didactice din judet.

Citeste si: Cadrele didactice vor primi 150 de euro din fonduri europene pentru PERFECTIONARE PROFESIONALA

Ministrul Educatiei a mai spus ca intentioneaza pastrarea acestui program derulat cu fonduri europene pana in anul 2020.

Potrivit lui Pricopie, tot la fondurile europene s-ar putea recurge şi pentru plata profesorilor care vor participa la evaluarile initiale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a precum şi pentru cadrele didactice, atat asistenti, cat şi corectori de la simularile examenelor nationale.

De asemenea, Pricopie a anuntat acordarea mai multor sporuri cadrelor didactice implicate in activitatea scolara.

Guvernul anunta, in 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, in cadrul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind “Dezvoltarea carierei didactice”, urmand ca minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul unversitar sa primeasca suma de 150 euro.

“Un proiect mai vechi care a fost intrerupt in 2010 se numea atunci «Suta de euro pentru carti», fiecare cadru didactic primea echivalentul in lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept in perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, in urma discutiei cu colegii din Guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula”, afirma atunci Pricopie, sustinand ca, spre deosebire de programul in care profesorii erau obligati sa justifice suma de 100 euro cheltuita pentru carti, de data aceasta cadrele didactice nu vor mai deconta cei 150 de euro.

Citeste si: Profesorii vor primi bani pentru dezvoltare profesionala

“De data aceasta, nu exista conditionare stricta de a cumpara carti si a deconta prin facturi, ci este vorba de o suma forfetara pe care profesorii o pot folosi pentru achizitia de materiale didactice, carti, participare la cursuri, conferinte si asa mai departe (…) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagina in care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro in raport cu dezvoltarea perofesionala a fiecarei persoane”, mai sustinea Pricopie.

Sursa foto: gorjeanul.ro