REMUS PRICOPIE: Nu putem pune pe prima treapta interesele comerciale ale editorilor

Ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE, a declarat joi, referindu-se la noile manuale scolare, ca nu pot fi puse pe primul loc interesele comerciale ale editorilor.

“Nu putem sa punem pe prima treapta interesele comerciale ale editorilor. Nu putem sa ne aplecam toti in fata intereselor comerciale ale editorilor. Nimeni sa nu isi faca speranta ca vom da inapoi”, a spus REMUS PRICOPIE, citat de Agerpres.

El a precizat ca nu este “ministrul editorilor” si a spus ca este ministrul Educatiei care apara interesele copiilor. “Nu sunt ministrul editorilor, sunt ministrul Educatiei si apar interesele copiilor. Anul acesta vom merge in directia in care trebuie sa mergem astfel incat la 1 septembrie sa avem manuale scolare noi”, a aratat Pricopie.

Citeste si: MEN cauta cadre didactice pentru evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul primar

Pricopie a mai aratat ca elevii nu mai pot invaţa dupa manualele din anii ’90, considerand ca acele societaţi comerciale care se opun procedurilor de schimbare si de modernizare demarate de Ministerul Educatiei incearca sa-si protejeze propriile interese, opunandu-se, de fapt, ideii de a asigura un viitor mai bun elevilor. De asemenea, Pricopie a subliniat necesitatea continuarii si definitivarii procesului de modernizare a manualelor scolare prin intermediul unor proceduri clare, care respecta standardele europene.

Citeste si: Cristian PREDA, despre SCANDALUL manualelor digitale: Victor PONTA trebuie sa dea EXPLICATII

„Ministerul Educaţiei Naţionale va continua si va definitiva procesul de modernizare a manualelor scolare, conform calendarului asumat si procedurilor legale in vigoare. Este esenţial ca elevii sa aiba manuale noi, adaptate nevoilor si realitaţilor societaţii contemporane. Manualele scolare noi vor fi disponibile atat in varianta tiparita, cat si in format digital, iar elevii, pentru inceput cei din clasele I si a II-a, vor primi ambele variante. In acest proces este respectata o procedura clara, pe care toata lumea o cunoaste, sincronizata cu standardele internaţionale. Este vorba despre un proces care se intinde pe o perioada mai mare de timp, iar schimbarile trebuie facute gradual, pe baza analizelor, a consultarii actorilor din sistem si in spiritul dialogului”, a spus Pricopie.

De asemenea, el a aratat ca Ministerul Educatiei va oferi informatii publice in legatura cu procedura si cu pasii care se fac, de fiecare data cand acestea sunt solicitate.

Ministerul Educatiei a lansat, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, licitatia pentru manuale destinate claselor a I-a si a II-a.