Remus Pricopie: Profesorii carora li s-a desfacut contractul de munca nu trebuie sa mai revina in invatamant

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat vineri ca persoanele carora li se desface contractul de munca ar trebuie sa nu se mai poata intoarce in sistem, in acest sens cerand Departamentului Juridic formularea unui text pentru completarea legii.

Ministrul Remus Pricopie a spus ca legislatia actuala are o serie de vulnerabilitati, de aceea se doreste ca prin textul de lege care va fi elaborat sa se prevada ca persoanele carora li s-a desfacut contractul de munca nu mai pot reveni in invatamant.

“Nicaieri in lege nu este precizat faptul ca o persoana careia i s-a desfacut contractul de munca nu poate sa revina in sistem parcurgand procedura obisnuita: concurs de titularizare si asa mai departe. Aceasta este prima tema pe care am dat-o Departamentului Juridic din Ministerul Educatiei, sa formuleze text de lege pe care sa il prezentam in Parlament: persoanele carora li s-a desfacut contractul de munca nu mai pot reveni in invatamant”, a declarat Remus Pricopie, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce Consiliul de Administratie al Scolii nr. 10 din Capitala a decis desfacerea disciplinara a contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, acuzata ca a cerut bani parintilor copiilor din clasa ei, pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii de invatamant.

Ministrul Educatiei a precizat ca daca nu se va face acest lucru, angajatii dati afara vor reveni in sistem dupa un anumit timp. “Daca nu facem acest lucru, ne vom trezi peste un anumit interval de timp cu acesti oameni inapoi in sistem”, a mai spus Pricopie.

Iata principalele declaratii ale ministrului Pricopie:

– Au existat doua comisii: una la nivelul scolii cu oameni din scoala si a cea a ISMB care a avut rolul sa vada in ce context a aparut situatia si sa verifice daca aceasta situatie este una generala. Raportul ISMB l-am primit, urmand ca deizia privind situatia de la Scoala 10 sa fie adoptata astazi de CA, in urma raportului. Singura structura decizionala pe zona profesionala impotriva unui cadru didactic este Consiliul de Administratie.

– Decizia este una corecta. Cand ai astfel de cazuri cand nu respecti legea si profesia nu poti decat sa ai decizia de eliminare din invatamant. Decizia este legala si corecta, este o decizie administrativa, mai departe instanta va hotari.

– Legislatia are o serie de vulnerabilitati. In lege nu se precizeaza ca unei persoane careia i s-a desfacut contractul de munca nu poata sa revina, parcurgand etapele specifice. Trebuie sa reglementam ca persoanele carora li s-a desfacut contractul de munca sa nu mai pot reveni in invatamant. Altfel ne vom trezi cu acesti oameni inapoi in sistem.

– Nimeni din scoala nu are voie sa primeasca si sa gestioneze bani. Dar cetatenii au voie sa contribuie la o anumita activitate, insa trebuie facut cu chitanta numai prin asociatiile de parinti, insa nu se poate impune vreo suma. Este laudabila atitudinea mamei care a semnalat acest lucru. Curajul de a spune este de laudat, numai asa putem actiona imediat.

– ISMB si scoala au desfasurat o procedura intr-un interval foarte scurt de timp, in cinci zile, a fost investigat pe zona profesionala, nu penala. In ultima saptamana, si ministerul a primit informatii din alte parti. Astazi, ISMB a primit informatii potrivit careia o a doua ancheta aproape similara a fost declansata la o alta scoala.

– Am cerut o intalnire cu toti inspectorii scolari si asociatiile de parinti din teritoriu, le-am cerut in videoconferinta ca in urmatoarele doua saptamani sa aiba intalniri cu toti directorii, sa discute problema fondului clasei, a modului in care banii circula, ce este si nu este permis si cum sa evite situatii de coruptie in scoli. 

– O alta zona care are o dimensiune ilegala este vanzarea de carti, nu manuale, si auxiliare in scoli, vanzare sustinuta de unele edituri din Romania. Profesorii nu au voie sa devina agenti comerciali, daca un parinte doreste o carte, sa o faca din magazin, nu de la scoala. Am vorbit si despre asta astazi. Directorii au obligatia sa mearga in scoala in urmatoarele doua saptamani sa se discute pe marginea cazului de la scoala 10 si pe problema banilor cu circuit ilegal.

Consiliul de Administratie al scolii nr. 10 “Maria Rosetti” a decis, vineri, desfacerea disciplinara a contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, sesizarea Parchetului pentru aspecte penale si intocmirea unui plan de masuri pentru combaterea pe viitor a unor astfel de fenomene, a spus directoarea unitatii de invatamant, Camelia Fercu.

In urma cu o zi, inspectorul scolar general al Capitalei, Constantin Traistaru, a anuntat ca ISMB i-a suspendat contractul de detasare pe functie a directoarei de la scoala 10, Camelia Fercu, dupa ce aceasta formulase o solicitare in acest sens.

Inspectorul general a precizat ca directoarea Camelia Fercu va prezida sedinta Consiliului de Administratie de vineri, mandatul ei la conducerea scolii urmand sa se incheie luni, 13 ianuarie.

ISMB s-a autosesizat, la sfarsitul anului trecut, in cazul invatatoarei Dana Blandu, de la scoala nr. 10, care ar fi cerut parintilor bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai unitatii. Cercetarile inspectoratului in acest caz au inceput in 6 ianuarie, intrucat personalul din scoala a fost liber in vacanta de sarbatori, iar angajatii nu puteau fi chemati la serviciu din concediu, conform legii.

Totodata, ISMB a sesizat, in 30 decembrie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, in legatura cu presupuse fapte penale savarsite de invatatoarea Dana Blandu.

Dosarul inregistrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Sectia 6 Politie. Anchetatorii care fac cercetari in acest caz pentru primire de foloase necuvenite.

Politistii Sectiei 6 vor audia aproximativ 20 de parinti ai copiilor din clasa invatatoarei de la scoala 10 din Capitala, acuzata ca cerea bani de cadouri de la parinti, potrivit unor surse din Politie.

Conform surselor citate, la sediul Sectiei 6 Politie vor fi chemati pentru audieri, in zile urmatoarele, aproximativ 20 de parinti, pentru ca, in urma discutiilor cu acestia, anchetatorii sa stabileasca daca invatatoarea Dana Blandu, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai scolii nr. 10 “Maria Rosetti”, ar fi primit astfel foloase necuvenite.

Audierile la Sectia 6 Politie au inceput joi, cand au fost sa dea declaratii femeia care a inregistrat-o pe invatatoare atunci cand cerea bani pentru cadouri si tatal altui copil.

Potrivit anchetatorilor, dupa ce vor fi audiati cei aproximativ 20 de parinti, va fi citata pentru a se prezenta la Sectia 6 Politie si invatatoarea Dana Blandu.

Anchetele in acest caz au inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe YouTube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si invatatoarea Dana Blandu, care cere bani pentru cadourile de sarbatori.