Remus Pricopie: Proiectele privind infrastructura creselor si gradinitelor, prioritare pentru 2014-2020

Proiectele privind infrastructura creselor si gradinitelor reprezinta o prioritate pentru perioada 2014-2020, valoarea totala a investitiei pentru intregul sistem fiind de aproape 600 milioane de euro, a anuntat, luni, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, noteaza Mediafax.

Anuntul a fost facut la deschiderea lucrarilor celei de a saptea Conferinte pentru Educatie a Bancii Mondiale – eveniment organizat, luni si marti, la Biblioteca Centrala Universitara din Capitala. Cu aceasta ocazie, Remus Pricopie a vorbit despre cateva proiecte ale Ministerului Educatiei derulate atat cu fonduri structurale, cat si cu Banca Mondiala.

“Pentru ca banii din 2007-2014 riscau sa ramana necheltuiti la Transporturi si la Mediu, in primavara lui 2013, cu aprobarea Bruxelles-ului, s-a facut transferul de la cele doua programe sectoriale catre Programul sectorial dezvoltarea regionala, cu destinatie unica scoli. Este vorba despre 240 de milioane lei. Acum, primarii depun dosare pentru infrastructura scolara. Sunt eligibile santierele incepute si neterminate de-a lungul timpului, mai putin gradinite, pentru ca asa s-a scris programul in 2005-2006-2007. De aceea, pe 2014-2020, pe infrastructura, cresele si gradinitele sunt prioritare. Vorbim de aproape 600 milioane de euro pentru intreg sistemul de invatamant, dar prioritate au cresele si gradinitele”, a explicat ministrul Educatiei. Proiectul cu BM are trei directii clare.

“Prima este pe bugetul consolidat. Guvenul Romaniei are un imprumut de aproximativ de un miliard de dolari, bani care merg la buget, dar primii beneficiari sunt cei din sanatate si din educatie. A doua componenta, folosind bani europeni, adica fonduri structurale, am angajat Banca Mondiala sa ne ajute sa dezvoltam strategiile pentru reducerea parasirii timpurie a scolii, educatia pe tot parcursul vietii si strategia pentru cresterea gradului de participare in invatamantul superior. Aceste strategii sunt aproape gata acum, in faza de consultare in teritoriu”, a spus Pricopie.

Citeste si: Ponta propune o schimbare majora in invatamant

“Mai sunt inca doua strategii pe care nu le dezvoltam cu Banca Mondiala, dar lucram cu Banca Mondiala, pentru ca ele trebuie sa fie unitare, sa fie integrate. Este vorba de strategia de infrastructura educationala, pe care o dezvoltam cu BEI, si este strategia de competitivitate, dezvoltata cu un consortiu de universitati si institute de cercetare, plus expertiza internationala. Toate aceste cinci strategii, care trebuie sa fie realizate intr-o viziune unitara, vor asigura dezvoltarea Programului operational pe resursa umana si a Programului operational pe competitivitate pentru 2014-2020”, a precizat demnitarul.

Pe de alta parte, Remus Pricopie a subliniat, cu acelasi prilej, ca pastrarea copiilor in scoli si evaluarea situatiei tinerilor care intra in facultate, dar nu termina nici macar anul I, vor face obiectul unor alte analize.

“Vor fi granturi pentru scoli, pentru a asigura cresterea calitatii daca este nevoie ore suplimentare, discutii cu parintii, astea ca masuri la nivel de unitate de invatamant. Dar exista si masuri la nivel de sistem, care inseamna revederea curriculumului, improspatarea manualelor, training cu cadre didactice, introducerea noilor tehnologii, o mai buna monitorizare. Atentie la absente, pentru ca primul pas spre insuccesul educational este, de fapt, absenteismul, dupa care apare insuccesul educational”, a adaugat, in acest context, ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a explicat ca ordonarea prioritatilor de investitii in sistemul de invatamant trebuie facuta “gospodareste”.

“Ne uitam si la infrastructura, ca degeaba aducem manuale noi daca ploua in clasa. Deci incercam sa abordam problemele gospodareste. Reparam scolile, aducem profesori de calitate. Apoi, problema cresterii salariilor pentru cadrele didactice este o problema prioritara. Sigur ca n-o poti face peste noapte, dar daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultimii doi ani am vazut ca, in primul rand, s-au recuperat sumele pe salariul de baza. Din pacate, nu si toate sporurile”, a spus el.

Potrivit lui Pricopie, Ministerul Educatiei are o analiza privind “ceea ce urmeaza sa se intample”, legat de salarii, in urmatorii patru-cinci ani, inclusiv momentul in care nu vor mai fi de platit bani in urma unor decizii judecatoresti. Remus Pricopie a subliniat insa ca o mai buna salarizare a cadrelor didactice trebuie facuta “cu calm”, si nu cu promisiuni care, in final, sa nu fie onorate.

“Nu ascund faptul ca nu avem o analiza pe urmatoarele saptamani sau luni, avem o analiza cu ceea ce urmeaza sa se intample in urmatorii patru-cinci ani, inclusiv momentul in care deciziile judecatoresti nu vor mai fi platite. Noi acum avem un plus la fondul de cheltuieli salariale, care vine din deciziile judecatoresti. Intentionam un dialog cu sindicatele, cu Ministerul de Finante, ca aceasta suma de bani sa ramana toata in sistem, pentru o mai buna salarizare a cadrelor didactice. Trebuie facut cu calm, nu sa ne aruncam iar cu promisiuni si dupa aceea sa nu se intample nimic sau, mai rau, sa se intample in sens invers”, a explicat ministrul.

Sursa foto: realitatea.net