REMUS PRICOPIE: Sper ca in februarie sa incepem LICITATIA pentru MANUALE pe REGULI NOI

Procedura de LICITATIE pentru MANUALE noi va incepe, probabil, in februarie, cu doua luni mai devreme fata de anul scolar trecut, dar dupa reguli mai clare, a declarat, marti, ministrul Educatiei, REMUS PRICOPIE.

“Probabil ca anul acesta vom incepe procedurile de LICITATIE in februarie. Speranta mea este ca o vom incepe in februarie dupa niste REGULI MAI CLARE”, a spus Pricopie, precizand ca anul acesta a fost prima data cand, pentru MANUALE, s-a apelat la legea achizitiilor publice, “pentru ca juristii si economistii au precizat foarte clar ca, in absenta unui alt instrument legisaltiv, nu ai cum sa faci selectie de cateva milioane de lei fara sa respecti legea achiztiilor publice”.

Ministrul a mai spus ca “acesta a fost parcursul legal” pe care l-a avut la dispozitie si ca ” de regula tipa cei care au avut cele mai putine optiuni in aceasta selectie, dar care dominau piata pana mai acum cateva luni”, adaugand ca va da publicitatii, in zilele urmatoare, optiunile cadrelor didactice pentru diferite manuale si edituri.

Citeste si: RALUCA TURCAN: Ii cerem lui VICTOR PONTA sa-l DEMITA pe ministrul Educatiei pentru ca nu a rezolvat PROBLEMA ABECEDARELOR

“Avem obligatia sa respectam adevarul, iar adevarul este urmatorul: timp de aproape zece ani nimeni nu s-a ocupat de MANUALE in Romania, nimeni. Adica MANUALELE tiparite in 2004, in 2003, unele sunt tiparite in 1998, au fost retiparite, adica multiplicate, si distribuite elevilor. Motiv pentru care am ajuns intr-o situatie grava, pe care voi cere Institutului de Stiinta Educatiei sa o verifice, si anume ca suntem unul dintre putinele cazuri in care un stat, timp de 10 sau 14 ani, nu s-a interesat deloc de MANUALE”, a declarat Pricopie, citat de Mediafax.

Ministrul a mai spus ca in orice ghiozdan se afla un MANUAL, un caiet, dar si un auxiliar care nu are aprobarea MEN si obligatoriu o culegere.

Citeste si: Un NOU CONFLICT intre editori si Ministerul Educatiei pe tema MANUALE SCOLARE

“Deci aceasta industrie de a vinde sub eticheta MEN auxiliarele didactice intr-o piata, si folosesc cuvantul «piata», unde avem 3.500.000 de potentiali cumparatori, nu mai poate sa mearga mai departe. Eu inteleg supararea editorilor, eu inteleg scandalul pe care l-au facut timp de un an si jumatate, inclusiv acuzatii, sa nu uitam ca am plangere penala la DNA pentru licitatia manualelor. Nicio problema se va verifica si vom vedea cine se afla in ilegalitate si cine nu”, a adaugat ministrul Educatiei.