RENAT CIUBAROV, liderul tatarilor din CRIMEEA, are accesul INTERZIS in peninsula

Autoritatile ruse i-au INTERZIS pentru o perioada de cinci ani accesul pe teritoriul rusesc, deci si in CRIMEEA, lui REFAT CIUBAROV, cel de-al doilea LIDER al TATARILOR din Crimeea vizat de aceasta INTERDICTIE dupa anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, in martie.

REFAT CIUBAROV, presedintele Medjlis, Adunarea acestei comunitati musulmane, a declarat pentru AFP ca a fost “blocat” sambata intr-un post de frontiera, in timp ce incerca sa revina din Ucraina in CRIMEEA, si ca i-a fost inmanat un document prin care i se interzice sa patrunda pe teritoriul rusesc pana in 2019.

In aprilie, predecesorul sau la conducerea Adunarii, liderul MUSTAFA DJEMILEV, a primit si el un ordin prin care i se INTERZICEA intrarea pe teritoriul rusesc pentru o perioada de cinci ani. “Am sentimentul ca un intreg stat mi-a declarat razboi. Mi-a interzis sa intru in partia mea”, a declarat REFAT CIUBAROV duminica pentru AFP.

CITESTE SI: TATARII din CRIMEEA sunt CONCEDIATI daca nu ACCEPTA cetatenia RUSA 

Insa “aceasta este doar o mica parte din nedreptatea enorma care are loc in prezent in CRIMEEA”, a adaugat el. Moscova a anexat in martie Peninsula ucraineana CRIMEEA, in urma unui referendum contestat, la finalul caruia 97% dintre votanti au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului.

Cei aproximativ 300.000 de tatari din CRIMEEA, care reprezinta aproximativ 12% din populatia peninsulei, au boicotat votul si afirma ca se confrunta cu dificultati de la instalarea autoritatilor rusesti. Intr-un raport publicat in mai, ONU a denuntat “hartuirea” si “persecutiile” la care sunt supusi tatarii in Crimeea, majoritar ostila fata de anexarea la Rusia.

Peste 7.200 de persoane originare din CRIMEEA – cele mai multe etnici tatari – au devenit persoane stramutate pe plan intern, in alte parti ale Ucrainei, potrivit raportului ONU. Adjunctul lui Ciubarov, Ahtem Ciigoz, a declarat pentru AFP ca Adunarea tatara se reuneste luni pentru desemnarea unui nou lider.

CITESTE SI: Tatarii din CRIMEEA au comemorat 70 de ani de la deportarea lor de catre Stalin 

Comunitatii tatare, care a solicitat un nivel mai mare de autonomie, i s-a refuzat dreptul de a comemora, in mai, 70 de ani de la deportarea acestei etnii in timpul lui Iosif Stalin. Aceasta comunitate turcofona a fost acuzata de colaborare cu Germania nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a fost deportata in Asia Centrala, unde aproape jumatate dintre membrii acesteia au murit de foamete si decimati de boli. Tatarii au inceput sa revina in CRIMEEA in timpul lui Mihail Gorbaciov si au devenit cetateni ucraineni dupa ce Ucraina si-a proclamat independenta, in 1991.

Sursa foto: UNIMEDIA.INFO