Rendez-vous literar printre roze, la Gradina Botanica din Bucuresti. In aceasta seara, de la 18.30

Rendez-vous literar printre roze, la Gradina Botanica din Bucuresti. In aceasta seara, de la 18.30

Sambata, 30 august, incepand cu ora 18:30, la Rosariumul din cadrul Gradinii Botanice “D. Brandza” a Universitatii din Bucuresti va avea loc Noaptea de august, a opta editie a Noptilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate implinirii a 160 de ani de la nasterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Noaptea de august se va desfasura sub forma unui rendez-vous literar in aer liber ce va avea ca tema gradinile de trandafiri ale Bucurestilor de altadata ce au inspirat pasiunea lui Alexandru Macedonki pentru roze, nobilele flori pe care poetul a reusit sa le transforme, dintr-un motiv literar, intr-un simbol ale carui semnificatii vor fi revelate de Marius Negulici, expert cercetator in domeniul soiurilor de trandafiri, Mihai-Daniel Gheorghe, poet si istoric literar si Irina Macedonski, stra-stranepoata scriitorului Alexandru Macedonski.

Evenimentul va debuta printr-un periplu ghidat de Marius Negulici la Rosariumul Gradinii Botanice, prilej cu care vor fi revelate peste 200 de soiuri si specii de trandafiri din toate grupele de inflorire, reunite sub un numar impresionant de peste 3.000 de exemplare. De asemenea, publicul va fi invitat sa decopere trandafiri care infloresc inca din secolul al XIX-lea, prezenti si la Rosariumul din incinta Gradinii Botanice.

“Alexandru Macedonski si-a insusit simbolul rozelor, simbol nobiliar in virtutea ascenden?ei familiei sale, transformandu-l intr-o metafora cuprinzatoare a intregii sale filosofii literare. Parfumul, culoarea, muzica au inspirat dintotdeauna arta macedonskiana, in calitate de «materii prime» ale unui proces elaborat de o anume «chimie literara» prin care acestea au devenit senzatii complexe, rezultand din ele o extraordinara simfonie a simturilor.” Mihai – Daniel Gheorghe

Rozele din poetica macedonskiana au vazut lumina tiparului prin volumul Poema rondelurilor publicat postum in anul 1927, volum din care fac parte ciclurile „Rondelurile rozelor”, „Rondelul rozelor de azi si de ieri”, parte din ele fiind publicate de Alexandru Macedonski in timpul vietii, incepand cu anul 1916.

Noaptea de august se va incheia cu un dialog de lectura din versurile lui Alexandru Macedonski: „Rondelul rozelor ce mor”, „Rondelul cascadelor de roze”, „Rondelul beat de roze”, „Rondelul rozelor de august” „Rondelul noptii argintate” si alte texte mai putin cunoscute publicului larg.

Intrarea va fi libera.