REP. MOLDOVA: Cati moldoveni si-au facut PASAPOARTE BIOMETRICE pentru a calatori fara vize in UE

Dupa ridicarea vizelor, zeci de mii de moldoveni si-au facut pasapoarte biometrice pentru a pleca in statele Uniunii Europene (UE), arata un reportaj realizat de RFI. Astfel, din 28 aprilie, ziua in care au inceput sa calatoreasca liber in Uniunea Europeana si pana in prezent, peste 50 de mii de moldoveni au depus cereri pentru a-si perfecta un pasaport biometric pentru a merge in UE.

Aceasta cifra este de trei ori mai mare decat la inceputul anului. Intre timp, Politia de Frontiera anunta ca peste 35 de mii de moldoveni au ajuns in comunitatea europeana in prima luna de cand au fost scoase vizele.

La oficiul teritorial al intreprinderii de Stat ”Registru” din centrul capitalei cateva zeci de oameni stateau la coada sa-si depuna actele pentru pasaportul biometric. Au asteptat mai multe ore pana a ajunge sa-si transmita dosarul. Ecaterina Rusu vrea sa mearga la mare in Bulgaria. ”Avem rude si mergem in ospetie. Este foarte buna idee cu aceste pasapoarte, economisesti timp, forte si bani”.

Iar Dumitru isi doreste sa-si vada parintii si prietenii in Italia.” Este bine ca au fost scoase vizele, poti merge oriunde”.

Mondo News iti recomanda si: Moldovenii pot calatori in Romania si UE fara viza. Vezi de cand

Sotii Cibotaru muncesc de trei ai in Franta. Au venit sa-i perfecteze copilului pasaportul biometric. ”Plecam din tara ca totul este scump aici. Noi muncim de trei ani acolo. Acum ne luam si copilul cu noi”.

Tamara in varsta de 53 de ani din Telenesti nu are bani sa calatoreasca deocamdata in Europa. Ajunsa la Chisinau, nici nu stia pentru ce exact a depus actele.

O angajata a oficiului pentru perfectarea pasapoartelor ni s-a plans ca munca s-a triplat de cand au fost anulate vizele, dar nu ia un salariu mai mare pentru asta.

Timp de o zi sunt receptionate in jur de 2000-2300 de cereri pentru perfectarea pasapoartelor biometrice. Pretul documentului este de 700 lei (cca 40 euro).

Cei mai multi moldoveni pleaca pe la punctul de trecere Leuseni

Politia de Frontiera anunta ca dupa anularea regimului de vize, cei mai multi moldoveni au ales sa treaca hotarul prin punctul de trecere Leuseni, fiind urmat de Aeroportul International Chisinau. Pana in prezent, doar 9 cetateni, detinatori ai pasaportului biometric au fost intorsi din drum, pentru ca nu au indeplinit conditiile de intrare in UE (trei dintre acesti avand interdictia de a intra in spatiul european).

Moldovenii pot calatori fara viza doar in baza pasaportului biometric, pentru o perioada de pana la 90 de zile, pe parcursul a sase luni. Neavand insa permis de munca, oamenii nu au dreptul sa lucreze in aceasta perioada. Fara viza vor putea merge si cetatenii moldoveni aflati ilegal in strainatate. Ei pot reveni acasa cu un pasaport biometric, care poate fi obtinut la ambasadele si consulatele Republicii Moldova in strainatate.

Vezi aici cine este comisarul european care s-a declarat “extrem de fericit” ca moldovenii pot circula liberi in UE

Cetatenii moldoveni se pot afla in tarile membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si Irlandei. De asemenea, ei pot calatori fara viza in Romania, Bulgaria, Croatia si Cipru, precum si in patru state non-UE: Norvegia, Islanda, Elvetia si Liechtenstein.

La 28 aprilie, ziua in care moldovenii au scapat de vize pentru UE, zeci de cetateni din R.Moldova au mers gratis intr-o vizita in Grecia, tara care detine sefia Uniunii Europene. Cu multe daruri si emotii, si-au revazut rudele, aflate de ani buni departe de casa.

Cu prilejul liberalizarii regimului de vize,prim-ministrul Iurie Leanca si-a dorit ca cetatenii Republicii Moldova sa nu se mai simta niciodata inferiori fata de semenii lor europeni, iar pasaportul albastru sa devina un element de mandrie, pe care sa-l poarte prin lume cu demnitate.