Rep. Moldova: Proiect in parlamentul de la Chisinau pentru retragerea armatei ruse din Transnistria

Deputatii liberali din Parlamentul de la Chisinau au depus, marti, un proiect prin care cer urgentarea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite Agerpres.

In documentul depus in legislativul moldovean se cere retragerea cat mai urgenta si neconditionata a trupelor militare, armamentului si a munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, tinand cont de faptul ca pe teritoriul acesteia se afla deja ilegal fortele Armatei a 14-a a Federatiei Ruse si avand in vedere actiunile de agresiune din Crimeea, pentru a preveni escaladarea conflictului si pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al formatiunii.

“Parlamentul Republicii Moldova solicita Federatiei Ruse sa-si retraga imediat si neconditionat trupele militare, armamentul si munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, in spiritul angajamentelor internationale asumate de Federatia Rusa in momentul acceptarii ei ca membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999”, se precizeza in proiect.

Citeste si: Transnistria cere alipirea la Rusia

Totodata, initiatorii PL cer organismelor internationale sa se implice mai ferm “in impunerea respectarii de catre Federatia Rusa a angajamentelor asumate privind retragerea armatei si a munitiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a aratat, marti, ca autoritatile moldovene au solicitat in repetate randuri de la tribune internationale retragerea contingentului militar rus.

In regiunea transnistreana a Republicii Moldova, controlata de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, intre 20.000 si 40.000 de tone de arme si munitii, care sunt pazite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane, mai precizeaza sursa citata.

Rusia si-a asumat inca din 1999 obligatia de a-si retrage munitiile de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament pe care nu l-a dus insa la bun sfarsit. in opinia expertilor si politicienilor, prezenta trupelor si munitiilor rusesti in regiune constituie unul din motivele principale care impiedica reglementarea conflictului transnistrean.