Replici acide între ministrul Toader și Codruța Koveși! CSM a dat avizul referitor la revocarea șefei DNA

Un schimb de replici acide a avut loc, marți, între ministrul Justiției Tudorel Toader și șefa DNA, Laura Codruța Koveși în timpul audierii de la CSM.

Update 3: Președintele secției de procurori din cadrul CSM, Codruț Olaru, a declarat că avizul CSM în ceea ce privește cererea ministrului Justiției de revocare a Laurei Codruța Kovesi este unul negativ. Avizul CSM este unul consultativ, iar de acum este așteptată decizia președintelui Klaus Iohannis.

”Secția pentru procurori a decis respingerea solicitării ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Pe cale de consecință avizul este unul negativ”, a spus Codruț Olaru.

Update 2: Koveși a replicat: “Eu nu sunt aici să vă conving pe dumneavoastră domnule ministru. Dacă doreaţi să fiţi convins, solicitaţi o discuţie în prealabil. Dumneavoastră aţi venit cu supoziţii şi cu susţineri. Eu am venit cu probe. Eu nu am primit nicio scrisoare de la ANABI care să îmi spună că într-un dosar procurorul nu a instituit bine sechestrul. Executarea nu poate fi imputată DNA-ului.

În ceea ce priveşte modul de calcul al achitărilor, avem statistici foarte bune şi putem să furnizăm orice tip de analiză doriţi. Când suntem întrebaţi câte dosare sunt soluţionate, suntem în măsură să răspundem. Nu spun că numărul de 92 de persoane e mare sau mic, spun doar că există şi soluţii de achitare într-o şară democratică. Doar în dictatură procentul este de 100% pentru condamnări.

Să spunem un adevăr: procurorii nu au investigat oportunitatea adoptării OUG 13, ci fapte de corupţie în legătură cu înfăptuirea acestui proiect. Cazul e valabil şi pentru dosarul Belina. Toată corespondenţa cu comisia se poate verifica şi se va vedea ce am răspuns şi când am răspuns.

Datele statistice se prezintă în ultima zi a lunii februarie. Am finalizat săptămâna trecută, raportul a fost finalizat ieri şi azi am semnat invitaţiile către participanţii la bilanţ.”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Update 1: Tudorel Toader i-a răspuns şefei DNA, în secţia de procurori a CSM, după ce Kovesi a prezentat propriile contraaargumente la raportul prin care ministrul solicită revocarea. Principalele declaraţii din replica lui Tudorel Toader (sursa știripesurse.ro):

“- Discursul dvs poate fi seducator, convingator, daca il faceti in fata celor care nu se pricep deloc. Categoric nu ma convingeti. Si va dau doar cateva exemple. Ati vorbit de marete realizari in masurile asiguratorii, dar nu ne-ati spus ca de multe ori pe hartie se iau masurile asiguratorii iar la capatul procesului, bunul il mai gasesti sau nu, il mai vinzi sau nu la pretul indisponibliizat.

– Sigur ca este greu de explicat cuiva statistica raportului dintre trimisi in judecata si achitati, stand in fata unei hotarari a CSM. Adica spuneti cati au fost trimis in judecata in 2017, cati au fost achitati, faceti raportul si asta e, ati scapat. Am inteles ca asa spune hotararea CSM, dar aia trimisi in judecata in 2017 nu ajung sa fie condamnati sau judecati tot in 2017. Rezultatul este artificial.

– Eu am inceput spunad ca dezbaterea de azi sa fie un moment al adevarului si cred cu convingere ca adevarul va iesi la suprafata. Societatea are nevoie sa se cunoasca adevarul.

– Cu privire la decizia 68, spuneati ca nu aveati de unde sa anticipati ce va spune CCR. Perfect adevarat. Dar nu puteti sa spuneti ca nu stiati ca un procuror nu poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele emiterii unei OUG, dupa cum nu puteti sa spuneti ca nu stiati ca procurorul nu se poate substitui instantei de contencios administrativ.

– Cu privire la neprezentarea la comisie, sa nu va suparati, dar ati denaturat un pic. Ati spus ca ati raspus. CCR spune in decizie ca nu ati raspuns complet la toate intrebarile de natura sa se lamureasca problema pe care comisia o avea de dezlegat. Nu ati anticipat nici dosarul cu cazul Belina. Dar prin decizia 68 tocmai vi s-a spus. Dispozitivul a fost de respingere, dar toate considerentele au fost in acelasi sens, ca procurorul nu poate ancheta oportunitatea unui act.

– Trebuie sa fim de acord cu faptul ca adevarul trebuie stiut, trebuie asumat si daca are conotatii negative trebuie indreptat. Dvs spuneti ca totul e perfect. Eu v-am contrazis in scris, prin cele notate in raport. Spuneati ca aveti deschiderea la dialog, ceea ce e foarte bine. Maine aveti bilantul. E 28 si nu mi-ati trimis raportul. M-ati invitat, dar nu o sa vin.

– Indiferent ce va decizie presedintele, indiferent ce va decizie CCR, daca va fi sesizata, analiza trebuie continuată.

Știre inițială

Pentru început, Tudorel Toader a lansat un atac la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Motivul: clasarea dosarului Microsoft. ”Este inadmisibil. Sute de milioane de euro, pentru că nu s-a rezolvat, indiferent ce va spune. Probabil acesta era unul din cazurile cu mare rezonanţă prin participarea unor înalţi demnitari şi prin prejudiciul uriaş. Despre ăla să uiţi că este la un procuror şi că el nu şi-a făcut treaba? Dar ca să-i ceri să rezolve în termen rezonabil, să nu-i ceri să rezolve în termenul de prescripţie şi după aia să se prescrie, mie mi se pare absolut inadmisibil”, a spus Tudorel Toader.

În replică, Kovesi susține că raportul lui Tudorel Toader conține acuzații extrem de grave, dar pentru care nu există nicio probă. ”Acuzațiile pe care domnul ministru le aduce sunt nefondate și pentru unele dintre ele nu există nicio dovadă. Pentru unele din afirmații, care din punctul meu de vedere sunt extrem de grave nu există nicio probă. Având în vedere că ministrul Justiției a explicat că se bazează și pe raportul Inspecției Judiciare, care a cercetat perioada 2016-2017”, a spus Laura Codruța Kovesi.

“DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei. Am să trec direct la analiza motivelor din propunerilor de revocare. Motivarea vizează încălcarea repetată a Constituţiei. La o simplă accesare a CCR veţi observa că sunt 50 de admiteri. Nu a existat niciodată o cerere de schimbare a şefului instiţuţiei. S-au constat 13 conflicte de constituţionalitate, dar nu e nimic unic în asta. Ne dovedeşte că există interpretări diferite. Dacă astfel de situaţii nu a există, CCR nu şi-ar avea rostul.

Ce este însă interesant e că prin raportul scris, Ministrul Justiţiei aplică retroactiv deciziile CCR.Practic reproşează unui magistrat că nu a prevăzut o astfel decizie. În ceea ce priveşte punctul 2 – decizia 68 din 2016 a CCR-  DNA şi-a arogat competenţe. (…) Aş vrea să arăt că şi în acest caz îmi reproşează că nu m-am gândit că aş putea să intru în conflict cu altă instituţie, că se poate ca CCR să decidă că e un conflict instituţional. Am respectat dispoziţiile legale, jurisprudenţa ÎCCJ şi a Currţii Europene a Drepturilor Omului.  (…) O să găsiţi în pagina 7 şi 8 a raportului.

Am ajuns la punctul 3, care se referă la decizia 611 a CCR. Motivul pentru revocare e că nu am dat curs celor 3 invitaţii de a mă prezenta la comisia de anchetă. Aş vrea să vă spun că am răspuns la toate solicitările, am răspuns în scris.Nu m-am prezentat ş i am răspuns în scris că nu am date sau documente privind activitatea comisiei. S-a făcut o verificare a Inspecţiei Judiciare şi s-a constatat că nu am încălcat nicio prevedere. Faptul că răspunsul nu a fost mulţumitor, nu e o eventuală încălcare a prevederilor legale şi constituţionale.

Ce ne facem cu magistraţii care zilnic aplică prevderi din codul de procedură penală şi CCR decide că sunt neconstituţionale? O să sancţionăm toţi magistraţii că nu au prevăzut o decizie a CCR?”,  a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, îl contrazice pe ministrul Justiţiei. Aceasta a precizat în şedinţa CSM că de pe site-ul DNA nu a fost retras niciun comunicat, aşa cum susţinea Tudorel Toader. ”Ministrul Justitiei a considerat ca se impune revocarea din functie deoarece intr-un comunicat al DNA s-au facut referiri la aspecte de oportunitate (comunicat 22 sept. 2017). O descriere a situatiei intr-un comunicat nu poate constitui o situatie de incalcare a competentelor de catre conducatorul institutiei. Acest comunicat nu a fost retras niciodata, este pe site-ul institutiei, este o sustinere neadevarata.”, a spus Kovesi, in sedinta CSM.

Laura Codruța Kovesi a explicat că acuzația lui Tudorel Toader conform căreie România pierde bani la CEDO din cauza dosarelor DNA nu stă în picioare. ”Pentru că am fost acuzată că din cauza dosarelor instumentate de DNA România pierde bani din condamnările la CEDO, vreau să vă spun că am cerut statisticile și nu există nicio condamnare la CEDO în dosarele instrumentate de DNA, după anul 2013, an în care am preluat această funcție.

Dacă discutăm despre perioada 2001-2013, anterior prelurării funcției, avem 12 cauze care au ajuns la CEDO, iar statul român a fost obligat să plătească despăgubiri de 42.000 de euro. În majoritatea acestor cauze, statul român a fost condamnat din cauza condițiilor improprii din penitenciare, nu din cauza erorilor procurorilor DNA. Este de reținut faptul că după anul 2013, în dosarele instrumentate de DNA nu s-a consemat nicio condamnare la CEDO”, a spus Kovesi.

Sursa foto: realitatea