Reportaj Euronews: Romania ar putea deveni un nod energetic pentru Europa. VIDEO

Reportaj Euronews: Romania ar putea deveni un nod energetic pentru Europa

Dupa ce a descoperit in anul 2012 un imens zacamant de gaze naturale in platoul continental romanesc al Marii Negre, compania OMV Petrom a identificat recent si un zacamant de petrol tot in platoul continental, dar mai aproape de litoralul romanesc, iar aceste descoperiri ar putea redesena harta energetica a Europei, se arata intr-un reportaj difuzat vineri de Euronews.

Prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra, Romania ar putea sa nu mai aiba nevoie de importuri, iar in eventualitatea in care zacamintele vor fi mai semnificative decat se estimeaza in prezent, atunci hidrocarburile extrase ar putea acoperi o parte din nevoile europene, explica Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, citata de Euronews.

Citeste si: O RACHETA a scapat de sub control in Marea Neagra

Si Ucraina vecina a sperat ca va reusi sa gaseasca noi zacaminte de hidrocarburi in platoul ei continental, dar, odata cu anexarea Crimeii de catre Rusia, acest vis s-a sfarsit.

Romania obtine din resurse proprii cea mai mare parte a gazelor naturale de care are nevoie, astfel ca importa din Rusia mai putin de 20% din necesar, iar in conditiile in care increderea in partenerul rus scade tot mai mult, noile zacaminte offshore s-ar putea dovedi vitale, noteaza Euronews.

Citeste si: CEA MAI MARE NAVA-FERIBOT din lume va lega Romania de porturi din Georgia si Ucraina

in opinia profesorului Silviu Negut, unul dintre cei mai apreciati experti romani in geopolitica, Romania poate deveni nodul energetic al Uniunii Europene, cu conditia depasirii unui obstacol, si anume ‘actiunea agresiva a Rusiei pentru a controla toata energia in regiunea Marii Negre’. ‘Cred ca Uniunea Europeana trebuie sa reactioneze ca un bloc regional unit. Aceasta este singura solutie’, puncteaza profesorul Negut, citat de postul european de stiri.

Dupa ce Rusia a abandonat proiectul gazoductului South Stream, UE cauta alternative de aprovizionare cu gaze, printre variantele avute in vedere numarandu-se un gazoduct care sa traverseze Turcia si dezvoltarea transportului de gaze naturale lichefiate intre Georgia si Romania prin Marea Neagra. Dar Romania inca mai are de lucru pentru a finaliza interconectarea retelei sale de gazoducte cu cele ale Bulgariei, Ungariei si Republicii Moldova. Comisia Europeana insista asupra nevoii de a realiza gazoducte cu flux invers pentru ca Europa sa fie protejata de capriciile Rusiei.

Pe de alta parte, Euronews noteaza ca Romania a inteles ca o modalitate de a obtine independenta energetica este reducerea consumului de energie, dand exemplul programelor deja demarate, precum reabilitarea termica a blocurilor din Bucuresti sau ‘revolutia verde’ ilustrata de investitiile masive in productia de biogaz si energie eoliana.