Reporteri fara Frontiere, ingrijorata de lipsa de independenta a unor trusturi media din Romania

Organizatia neguvernamentala Reporteri fara Frontiere (RFF) este ingrijorata de situatia libertatii presei in Romania, inaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. RFF apeleaza la viitorul sef al statului sa asigure conditii pentru ca ziaristii si mass media sa poata relata independent pe viitor, potrivit DW.

Organizatia neguvernamentala Reporteri fara Frontiere (RFF) este ingrijorata de situatia libertatii presei in Romania, inaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. RFF apeleaza la viitorul sef al statului sa asigure conditii pentru ca ziaristii si mass media sa poata relata independent pe viitor.

Majoritatea companiilor de media din Romania se afla sub influenta politicii si a economiei. A relata critic despre ceva a devenit dificil, afirma din Berlin insarcinatul cu afaceri al RFF, Christian Mihr. Cerem ca Romania, in calitate de tara membra a Uniunii Europene, sa se implice in sfarsit in libertatea de opinie si libertatea presei. Este o rusine ca jurnalistii sunt supusi presiunilor si transformati in instrumente ale diverselor cercuri de interese, sustine Mihr.

Crin Antonescu, la RFI: Romania nu va avea un viitor prea bun cu Ponta presedinte si cu PSD partid dominant

Potrivit organizatiei neguvernamentale romanesti, ActiveWatch, partenera a RFF, una din cele mai grave probleme pentru libertatea de opinie si a presei este masiva influentare a trusturilor media de catre proprietari. in ultimii ani numerosi intreprinzatori nu numai ca si-au infiintat partide proprii, dar au infiintat si companii media. Cu ajutorul acestora ei isi propaga opiniile si isi apara interesele.

Situatia este ingrijoratoare fiindca si radioteleviziunea publica din Romania nu este independenta, fiind controlata de apropiati ai guvernului. Imediat dupa alegerile parlamentare din anul 2012, Consiliul de Administratie al postului public TVR a fost demis, fiind inlocuit cu apropiati ai partidului de guvernamant. Astfel, aproape ca nu mai exista relatari critice.

Citeste si: RARES BOGDAN VINE CU EXPLICATII DUPA ESECUL PRIMEI DEZBATERI PONTA-IOHANNIS

Partizanat media in campania electorala

Antena 3, unul din canalele cele mai importante ale mogulului media si fost informator al Securitatii, Dan Voiculescu, il sustine de exemplu in prezenta campanie electorala pe candidatul la presedintie Victor Ponta, premierul in exercitiu. Adversari politici si personali sunt discreditati. Voiculescu se afla din luna august in inchisoare, unde ispaseste o pedeapsa pentru spalare de bani si coruptie. Imediat dupa comunicarea sentintei judecatoresti, Organizatia Ziaristilor Independenti din Romania s-a plans despre modul tendentios in care compania lui Voiculescu, Intact Media Group, a relatat despre procesul intentat patronului.

Dependenta de piata de publicitate

Jurnalismul critic este impiedicat si prin dependenta financiara a multor companii media de reclamele particulare si de stat. De la disparitia principalului segment al pietii de publicitate, provocata de criza economica care a debutat in 2008, numeroase companii media concureaza pentru comenzile ramase. Dat fiind insa ca intreprinderile si institutiile nu ofera comenzi de publicitate decat ziarelor sau posturilor de radio si tv de la care pot astepta relatari pozitive, multe companii media se auto-cenzureaza. si teama pierderii locului de munca duce mai degraba spre relatari pozitive, fiindca numeroase companii media se afla intr-o situatie financiara precara iar bunele legaturi cu politicieni si intreprinzatori sunt privite de multi ziaristi ca o posibilitate de promovare in cariera. incepand din 2008, mai bine de 60 de ziare s-au vazut nevoite sa-si inceteze aparitia. Fenomenul a produs si o dramatica reducere a diversitatii mass media.

Probleme structurale

In mai multe cazuri, ziaristi s-au vazut nevoiti sa incheie contracte cu companii media care le-au ingradit dreptul la opinie. Politicieni si oameni de afaceri aproape ca nu mai accepta sa dea interviuri daca nu stiu dinainte ca nu li se va pune nicio intrebare incomoda. Reporterilor nu le ramane adesea decat posibilitatea de a se informa si de a pune intrebari in cadrul conferintelor de presa oficiale. in total, imaginea profesiei de gazetar a fost grav afectata de hartuirile la care au fost supusi ziaristi, de catre politicieni sau de catre colegi din celalata tabara politica.

In 2006 au fost scoase din Codul Penal paragrafele referitoare la defaimare si jignire, in baza carora puteau fi adusi in instanta si ziaristii. in 2013 s-a discutat public despre o reintroducere a acestor paragrafe in Codul Penal, dar incercarea a esuat. Politicienii si-au demonstrat, intr-o aprinsa dezbatere, puterea pe care o au asupra ziaristilor.
in clasamentul privind libertatea presei, Romania ocupa locul 45 dintr-un total de 180 de tari.