Reporteri fara frontiere: Presa din Romania este mai libera decat cea din SUA

“Reporteri fara frontiere” (RSF), o organizatie nonguvernamentala cu sediul central la Paris, a realizat un clasament mondial privind respectarea libertatii presei, in 180 de tari din toata lumea, informeaza RTV.net.

Pentru al patrulea an la rand in fruntea clasamentului se afla Finlanda, acesta fiind urmata de Olanda si Norvegia. Statele Unite ale Americii au coborat 13 locuri, situandu-se astfel imediat dupa Romania, pe locul 46.

Libertatea presei a scazut in tari marcate de conflicte, precum Republica Central Africana, Mali si Siria, dar si in democratii cu traditie, care insa “interpreteaza in mod abuziv conceptul de securitate nationala”, precum SUA, au spus reprezentantii RSF.

In acest clasament care cuprinde 180 de tari, cu una mai mult fata de anul trecut, pe primul loc se situeaza Finlanda, fiind urmata in top, in ordine, de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Denemarca, Islanda, Noua Zelanda si Suedia.

Citeste si: Stigmatizarea jurnalistilor romani in R.Moldova este foarte periculoasa – RSF 

Ungaria se situeaza pe locul 64 in acest top al libertatii presei, in timp ce Bulgaria se afla pe locul 100. In acelasi clasament, Republica Ceha se afla pe locul 13, Germania, pe 14, Polonia, pe 19, Slovacia, pe 20, Lituania, pe 32, Marea Britanie, pe 33, Slovenia, pe 34, Spania, pe 35, Serbia, pe 54, Croatia, pe 65, Israel, pe 96, Grecia, pe 99, Rusia, pe 148, Turcia, pe 154, China, pe 175. Ultimele locuri ale acestui clasament sunt ocupate de Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) si Eritreea (pe locul 180).

Christophe Deloire, secretar general al RSF, a spus ca acest clasament are la baza mai multe criterii, intre care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenta media, mediul si autocenzura, legislatia, transparenta si infrastructura.

Sursa foto: timpul.md