CONSENS pe CODUL FISCAL: Reprezentantii partidelor s-au inteles pe TVA de 20%. UPDATE

Reprezentantii partidelor parlamentare vor avea joi, la Palatul Parlamentului, o intalnire tehnica pe tema CODULUI FISCAL, retrimis spre REEXAMINARE in Parlament de presedintele KLAUS IOHANNIS.

UPDATE 12.16: Ministrul Eugen Nicolicea a anuntat la finalul negocierilor tehnice intre partide ca TVA va fi scazuta in trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017.

S-a convenit, de asemenea, sa se amane scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au ramas neatinse, a spus Nicolicea.

“Am discutat din punct de vedere tehnic, am vazut impactul, am facut ca temerile privind nesustenabilitatea Codului Fiscal sa nu mai existe”, a explicat ministrul pentru relatia cu parlamentul.

UPDATE 11.10: Reprezentantii partidelor parlamentare au ajuns la un consens pe noul cod fiscal informeaza postul B1 Tv. Conform sursei citate, partidele s-au inteles, de principiu, pe TVA de 20%.

Prim-vicepresedintele PNL CATALIN PREDOIU anunta recent ca, in urma discutiilor informale care au avut loc in pregatirea acordului politic privind REEXAMINAREA CODULUI FISCAL, s-a convenit data de 20 august, ora 10,00, pentru intalnirea tehnica, la Palatul Parlamentului.

“Discutiile tehnice vor fi urmate de discutii politice pana la inceperea sesiunii extraordinare parlamentare din 25 august”, a spus CATALIN PREDOIU. Liberalii vor fi reprezentati de secretarul general MARIAN PETRACHE si deputatul EUGEN NICOLAESCU.

Din partea UNPR, la aceste discutii vor participa ministrul EUGEN NICOLICEA si senatorul HARALAMBIE VOCHITOIU. Potrivit unui comunicat de presa al UNPR, “cei doi sunt specialisti care au experienta si pregatirea necesare pentru sustinerea tehnica a punctelor de vedere ale Uniunii pe aceasta tema”.

“UNPR isi exprima speranta ca formatul convenit va conduce la o discutie tehnica solida privind noul cod fiscal inaintea unei discutii politice necesare. UNPR isi asuma rolul de punte de dialog intre lideri si institutii si considera ca toti participantii trebuie sa vizeze, in primul rand, solutiile propriu-zise si nu eventuale castiguri politice sau de imagine”, se arata in comunicat.

Mai intai PNL, apoi UNPR au propus ca toate partidele parlamentare sa aiba consultari pe tema noului COD FISCAL care a fost aprobat de Parlament in luna iunie, dar trimis spre reexaminare Legislativului de catre presedintele KLAUS IOHANNIS.

Presedintele interimar al PSD LIVIU DRAGNEA a precizat ca social-democratii vor fi reprezentati la discutii de ministrul de FINANTE, EUGEN TEODOROVICI care va fi insotit de presedintii celor doua comisii parlamentare de Buget – deputatul VIOREL STEFAN si senatorul VIOREL ARCAS.

UDMR va fi reprezentat de europarlamentarul IULIU WINKLER, de deputatul ALEXANDRU VEGHI si de senatorul ERDEI ISTVAN. ALDE va fi reprezentat de secretarul de stat in Ministerul Economiei CATALIN BECIU.

Chestiunea mandatelor de negociere este insa complicata, toate partidele concentrandu-se exclusiv pe nivelul pana la care ar urma sa fie REDUSA TVA. Pozitia Guvernului e clara, desi surprinzatoare: in noul cod fiscal este prevazuta REDUCEREA TVA pana la 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2016, insa premierul a anuntat miercuri ca nu accepta TVA mai mare de 20%.

Pozitia PSD este necunoscuta – principalul partid de guvernamant nu a facut niciun anunt public referitor la pozitia fata de modificarea CODULUI FISCAL ceruta de presedintele KLAUS IOHANNIS, iar solicitarile adresate presedintelui interimar LIVIU DRAGNEA au ramas fara raspuns.

Echipa UDMR merge la discutii cu mandatul sa sustina REDUCEREA TVA la 19%. Daca nu se va intruni majoritatea pentru aceasta propunere, vom accepta si varianta privind TVA de 20%, a declarat presedintele Uniunii, KELEMEN HUNOR.

In interiorul PNL, discutiile sunt complicate de faptul ca procentul de 19% al TVA a fost propus de liberali la primul vot din Parlament penoul cod fiscal. Posibil, PNL va merge pe varianta amanarii datei la care sa intre in vigoare scaderea acestei taxe pe valoare adaugata.

Sursa foto: jurnalul