REPUBLICA MOLDOVA: 25 de ani de la adoptarea DECLARATIEI DE SUVERANITATE

REPUBLICA MOLDOVA marcheaza marti 25 de ani de la adoptarea DECLARATIEI DE SUVERANITATE de catre deputatii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova care era parte a URSS, un document ce a stat mai apoi la baza DECLARATIEI DE INDEPENDENTA din august 1991, relateaza Agerpres.

CITESTE SI:Decizia guvernului de la CHISINAU privind accesul CETATENILOR ROMANI in R. MOLDOVA, in baza CARTILOR de IDENTITATE, NECONSTITUTIONALA

Adoptarea Declaratiei de Suveranitate la 23 iunie 1990, prima victorie importanta a fortelor democratice in lupta de renastere si eliberare nationala, stipula clar ca SUVERANITATEA RSS MOLDOVA este “unica si necesara conditie a existentei statalitatii Moldovei”. Documentul sublinia de asemenea caracterul “unitar si indivizibil” al statului si faptul ca ”hotarele R.S.S. Moldova pot fi modificate doar cu acordul amiabil intre R.S.S. Moldova si alt stat suveran in conformitate cu dorinta popoarelor, cu adevarul istoric si cu regulile acceptate de drept international”.

La acea vreme a fost evitat cuvantul “INDEPENDENTA” pentru a nu irita autoritatile sovietice, dar acest lucru era avut in vedere la Chisinau: Independenta.

La 25 de ani de la adoptarea acestei declaratii, Asociatia “Parlamentul 90”, din care fac parte deputatii primului legislativ ales democratic si cei care au votat Declaratia de Independenta, au organizat o ceremonie la care i-au invitat pe toti fostii sefi de stat ai Republicii Moldova, dar si alte personalitati si oficiali de la Chisinau, dupa cum relateaza Unimedia.

Prezent la eveniment, actualul presedinte NICOLAE TIMOFTI a subliniat ca Declaratia de Suveranitate a fost o prefatare a Declaratiei de Independenta a statului moldovean. ”Adoptarea Declaratiei de Suveranitate acum 25 de ani a fost o prefatare a Declaratiei de Independenta. In conditiile anului 1990, de instabilitate politica pronuntata si viitor incert, vointa poporului a fost indeplinita de Sovietul Suprem.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA: Ministrul de externe NATALIA GHERMAN va asigura interimatul functiei de PREMIER

Pentru prima data erau acordate garantii si sanse juridice egale tuturor cetatenilor, partidelor politice, organizatiilor publice pentru a participa la administrarea treburilor publice. Astazi, aici acasa, avem nevoie de unitate in gandire, in nazuinte pentru realizarea demersului de integrare europeana’, a declarat Timofti, citat de noi.md.

Declaratia de Suveranitate a servit drept model pentru elaborarea DECLARATIEI DE INDEPENDENTA, adoptata la 27 august 1991, dar si a CONSTITUTIEI REPUBLICII MOLDOVA, acte care au stat la baza edificarii societatii democratice — Republica Moldova.

Ziarul Timpul noteaza ca 1990 era anul in care Uniunea Sovietica se dezintegra. Rand pe rand, republicile unionale isi declarau suveranitatea, croindu-si calea catre desprinderea de URSS. Statele baltice — Lituania, Letonia si Estonia — au adoptat declaratii privind suveranitatea lor inca din anii 1988-1989. Georgia si-a declarat suveranitatea la 26 mai 1990, Rusia — la 12 iunie 1990. RSS Moldova era a sasea republica unionala care isi declara suveranitatea. Au urmat, in iulie, Ucraina si Belarus, apoi celelalte republici din URSS.

*sursa foto: realitatea.md