Republica Moldova a solicitat Rusiei sa-si RETRAGA trupele din Transnistria

Federatia Rusa trebuie sa-si retraga forta de mentinere a pacii din Transnistria, aceasta urmand sa fie inlocuita cu o misiune civila internationala, a declarat joi, de la tribuna Adunarii Generale a Natiunilor Unite, ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman (foto), informeaza Ria Novosti, citata de Agerpres.

‘Noi contam ca Federatia Rusa isi va incheia procesul de retragere (a trupelor), fara intarzieri pe viitor. Credem de asemenea ca aducerea acordurilor de mentinere a pacii in conformitate cu standardele internationale prin transformarea actualei operatiuni militare intr-o misiune internationala civila va conferi un impuls pozitiv procesului de pace”, a declarat ea.

CITESTE SI: RUSIA spera sa creeze in estul UCRAINEI un stat la fel de “INDEPENDENT” ca Georgia si Moldova 

Sefa diplomatiei moldovene s-a pronuntat pentru reluarea cat mai rapida a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreana in formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE si SUA, ca observatori), relateaza la randul sau agentia de presa ITAR-TASS. Gherman a subliniat in acest context ca prezenta fortelor ruse in Transnistria “creeaza obstacole suplimentare” in avansarea procesului de pace.

Ea a calificat drept ‘nejustificate’ restrictiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova si a spus ca in urma acestora au avut de suferit relatiile comerciale ale Chisinaului cu toate tarile din CSI (Comunitatea Statelor Independente). “Speram ca dialogul care continua cu partenerii nostri rusi, in baza normelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si CSI, va contribui la reluarea unor relatii comerciale normale”, a spus ministrul moldovean de externe.

In acelasi timp, Natalia Gherman a adresat multumiri Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Chisinaului in eforturile sale de a minimiza impactul acestor restrictii si taxe vamale. “Accesul complet pentru vinurile si produsele agricole moldovenesti la piata UE, precum si noul acord comercial cu Turcia va contribui la diversificarea pietei in viitor”, a afirmat ea, adaugand ca autoritatile moldovene vor continua sa caute noi parteneri comerciali pe plan international.

CITESTE SI: ROGOZIN avertizeaza autoritatile din REP. MOLDOVA: Mai mult respect pentru RUSIA! 

Subliniind ca Republica Moldova “a ales un viitor European”, ministrul moldovean a subliniat ca tara sa “incearca sa stabileasca relatii fructuoase cu toti partenerii din Est si Occident”.

Moscova considera tentativele Republicii Moldova si ale Ucrainei de inlocuire a trupelor ruse de mentinere a pacii in Transnistria drept actiuni neprietenoase, care submineaza operatiunea de pace din stanga Nistrului, scrie presa rusa.

Sursa foto: publika.md