REPUBLICA MOLDOVA: AVEREA lui VLAD FILAT a fost pusa sub SECHESTRU

Justitia de la Chisinau a pus luni sechestru pe o serie de bunuri apartinand fostului premier Vlad Filat, retinut in cadrul unei mega afaceri de coruptie si frauda bancara ce implica in total 1 miliard de dolari, potrivit mass-media de peste Prut.

Procurorii au pus sechestru pe cinci automobile care ii apartin lui Vlad Filat — un Porsche Macan, doua Touareg-uri, o Toyota Land Cruiser si un Mercedes Clasa S. ‘Masinile vor fi folosite in calitate de probe si vor avea statut de corpuri delicte’, au declarat pentru Moldova surse apropiate de dosar, indicand ca toate aceste autoturisme de lux au fost aduse deja la Centrului National Anticoruptie (CNA) din Chisinau.

Procurorul de caz, Adriana Betisor, a declarat presei ca masinile apartin lui Filat si familiei sale si ca au fost confiscate in cadrul investigatiilor, conform Jurnal. ‘Nu este exclus sa fie aplicat sechestru pe intreaga avere ce-i apartine lui Filat. Procedura a fost deja pornita’, a precizat Betisor. Aceste automobile figureaza in autodenuntul omului de afaceri Ilan Shor, depus saptamana trecuta la Procuratura Generala.

CITESTE SI: FOSTUL PREMIER MOLDOVEAN VLAD FILAT, ARESTAT PREVENTIV PENTRU 30 DE ZILE

‘La solicitarea lui Vlad Filat, in perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se foloseste si in acest moment si care sunt inregistrate pe numele companiei Dufremall, doua masini Volkswagen Tuareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser si altele care au fost inregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc’, scrie in autodenuntul sau Ilan Shor.

Duminica, judecatorii au prelungit cu 30 de zile perioada de arest preventiv pentru Vlad Filat, retinut joia trecuta, dupa ce legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentara.

Filat, care a fost pana la retinerea sa liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, proeuropean), este suspectat de deturnarea a 250 de milioane de dolari din sistemul bancar moldovean in perioada in care a fost premier (intre 2009 si 2013).

In declaratia de avere pe 2014, Vlad Filat, lider PLDM la acea vreme, declara ca in afara de salariul de deputat in suma de 10.395 lei (moldovenesti) a incasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei moldovenesti) din cota de 95,37% detinuta la Kapital Invest Company din Iasi, potrivit publicatiei financiare Mold-Street.

Fostul premier moldovean mai declara o casa de 180 metri patrati (evaluata la peste 3 milioane de lei /moldovenesti/), un teren de 14 ari (evaluat la peste 1 milion de lei /moldovenesti/), doua garaje (de 150.000 de lei /moldovenesti/ fiecare), doua autoturisme — o Toyota Corolla din 2008 si un Porsche Cayenne din 2013. Filat mai declara cinci conturi bancare, din care doar doua i-ar apartine — unul de 150.000 de lei (moldovenesti) si altul 16.800 de euro. Sotia sa Angela Gonta a incasat pe anul trecut un salariu de 19.300 de lei (moldovenesti) si drepturi de autor de la PRO TV (Chisinau) de 143.800 de lei.

Potrivit unor estimari neoficiale, Filat ar fi unul dintre cei mai bogati oameni din Republica Moldova, detinand prin persoane interpuse un adevarat holding media, institutii bancare si afaceri in sectorul agricol.

Cotidianul ucrainean Delo ii atribuia lui Vlad Filat in 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun si imobiliare, conform Mold-Street.