Republica Moldova. Curtea Constituțională a anunțat dizolvarea Parlamentului! Președintele suspendat Dodon s-a refugiat în Ambasada Rusiei! Live Text

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon (foto), conform unui comunicat emis de CCM.

Update 10: Igor Dodon, președintele suspendat al Republicii Moldova, a declarat duminică, referitor la înregistrările apărute în spațiul public, în care vorbea despre federalizare și că a primit finanțări din Rusia, că declarațiile sunt scoase din context, iar despre federalizare nici nu poate fi vorba.

„Toate aceste elemente, unele dintre ele, unele dintre ele sunt rupte din context, sunt montări. În ceea ce ține de federalizare, nu poate avea loc federalizarea Republlicii Moldova, aici să fie foarte clar. Nu va accepta nimeni un plan de federalizare pentru Republica Moldova. Din Occident, nimeni nu va ccepta în aceste condiții. Cuvântul federalizare a fost spus de domnul Plahotniuc lui Kozak la mine în birou marți. Toți care mă cunosc, care au de-a face cu Dodon știu că eu nu umblu cu filmări. Discuții au avut loc, evident că au avut loc. Am discutat cu toți. Eu mi-am pus ca scop să găsesc o soluție ca să ieșim din situația aceasta. Ce ține de federalizare este propunerea liderului democrat către ruși, lucru confirmat de domnul Kozak într-un interviu. Ceea ce ține de bani este rupt din context. Niciun partid nu poate fi finanțat din exterior”, a declarat Igor Dodon, referitor la înregistrările apărute în spațiul public.

Presa de peste Prut a făcut publice, sâmbătă, înregistrări video în care Igor Dodon confirmă, în fața lui Vlad Plahotniuc, că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreținerea PSRM. În convorbirea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruși, dar că de la 1 aprilie finanțarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanțarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

În imagini, Igor Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc câți bani primea lunar din Rusia pentru PSRM.

Dodon: Am datorii față de partid pentru două luni, ce să fac mai departe?

Kozak: Voi veniți la putere, lasă-l pe Vlad (Plahotniuc) să-ți dea (bani).

Dodon: Eu ce, trebuie să-l rog pe Plahotniuc?

Kozak: Nu, o să-i spun eu despre asta.

Vlad Plahotniuc: Auzi, mie să îmi spui, ți-au dat bani pentru PSRM?

Igor Dodon: Da, pentru întreținere. La noi câte 600-700 mii pe lună

Vlad Plahotniuc: Nu cred

Igor Dodon: Nu credeți?

Vlad Plahotniuc: Sincer, ne depășește acțiunile noastre personale pentru întreținerea PDM

Într-o altă înregistrare prezentată de Publika, Dodon spune că Rusia promite să închidă dosarele penale pe numele lui Vlad Plahotniuc după ce semnează acordul de federalizare a țării. Momentul surprins a avut loc în data de 7 iunie 2019, la ora 12.30

Vlad Plahotniuc: Noi avem trei candidaturi și o să discutăm. Voi doar cu mine aveți ce aveți, nu cu alții.

Igor Dodon: Eu?

Vlad Plahotniuc: Nu, voi, PSRM-ul, rușii…

Igor Dodon: care-s gata să vă primească la Putin și să scoată problema cu dosarele.

Update 9:  Mii de persoane au participat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la un miting de amploare, pentru respectarea deciziilor Curții Constituționale și pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale.

Mii de simpatizanţi ai Partidului Democrat care au protestat la Chişinău au fost în faţa sediului Preşedinţiei unde i-au cerut demisia preşedintelui Igor Dodon. Unii dintre protestatari au aruncat curcani în curtea clădirii.

La mitingul de duminică a participat și liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă: „Am vrut să-i spun în față (lui Plahotniuc, n.red.) că dictatura lui s-a terminat. Curtea Constituțională este o adunătură”. Acesta s-a bătut cu bodyguarzii lui Vlad Plahotniuc.

„Cu Dodon ne lămurim mâine, azi însă e sfârșitul lui Plahotniuc”, a adăugat fostul primar de Chișinău. Evacuat de bodyguarzii săi, Plahotniuc a ajuns pe scenă, iar de la microfon l-a insultat pe fostul edil: „Lăsați-l pe prăpăditul cela, îi dus cu pluta!”, a spus Plahotniuc. Manifestanții au cerut demisia președintelui Igor Dodon și au scandat „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul” și „Țara nu se vinde”.

Update 8:  Președintele Klaus Iohannis a adresat tuturor forțelor politice din Republica Moldova un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept. ”Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, a declarat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Update 7: Politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie definită de voinţa poporului, a afirmat vicepremierul rus Dmitry Kozak, cel care ocupă şi funcţia de reprezentant special pentru dezvoltarea de relaţii comerciale şi economice între Rusia şi Republica Moldova, relatează TASS.

„Acţiunile ilegale flagrante ale forţelor aflate la putere confirmă poziţia noastră anterioară pentru nevoia de o schimbare radicală a situaţiei politice în republică. Cererile de «dezocupare» a Moldovei de la un regim criminal, făcute de persoane din ambele părţi ale politicii, sunt din ce în ce mai clare. Confirmăm că este un proces politic intern”, a afirmat Kozac, informează news.ro.

„Totuşi, este de o importanţă cheie pentru Rusia ca forţele care decid politica externă a Moldovei să reflecte voinţa reală a poporului”, a adăugat el. „Trebuie să remarcăm poziţia curajoasă şi pragmatică a blocului pro-european ACUM şi a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care au reuşit să treacă peste neînţelegerile lor politice pentru a crea condiţiile unei soluţii civilizate în baza manifestării reale a voinţei poporului din Moldova”, a notat Kozac.

 „Mă bucur să observ susţinerea acestei poziţii din partea UE şi SUA. Din punct de vedere geopolitic, acest eveniment minor confirmă nevoia de a coopera şi de a ajunge la un acord privind problemele cheie ale ordinii mondiale în baza unei platforme comune şi civilizate”, a subliniat el.

„Încercările partidului aflat la putere, aşa-zisul Partid Democratic al Moldovei, de a portretiza evenimentele politice recente ca fiind intenţia Rusiei de a semna acorduri separate cu Partidul Democrat nu reprezintă decât nişte iluzii”, a precizat Kozac.

Update 6: ”Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european.”, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

Update 5: Eugen Tomac președinte PMP, scrie pe Facebook că se încinge atmosfera la Chișinău și că acesta este o adevarată lovitură de stat.

”Se încinge atmosfera la Chisinău, Plahotniuc nu vrea să cedeze și accelerează pe o cursă pe contrasens, care va duce, din păcate, la un blocaj cum nu s-a mai întâlnit niciunde. Dodon a fost suspendat de Curtea Constituțională, iar premierul interimar al lui Plahotniuc, Pavel Filip, a fost numit Președinte interimar, cu scopul de a dizolva Parlamentul. Aceasta este o adevarată lovitură de stat!”, a scris Eugen Tomac.

Update 4: Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, a cerut forțelor de ordine să nu încerce să blocheze activitatea instituțiilor statului, în contextul protestelor organizate duminică de Partidul Democrat.

Maia Sandu s-a adresat prin intermediul unei conferințe de presă polițiștilor, carabinierilor, instituțiilor penitenciare și trupelor speciale. „Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern, care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a Republicii Moldova, e susținut de majoritatea cetățenilor și de către prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, că se folosește de forțele de ordine pentru a împiedica tranziția pașnică a puterii. „Partidul Democrat vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos, pentru a proteja un singur om: pe Plahotniuc”, a adăugat Maia Sandu.

„Ordinele pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți”, a transmis Maia Sandu, asigurând că locurile de muncă al angajațiilor serviciilor de securitate nu vor fi puse în pericol.

 „Atunci când pierzi puterea politică, trebuie să te retragi demn, nu să folosești cetățenii ca scut. Asigurați eliberarea instituțiilor de stat, pentru ca noul Guvern să își poată începe activitatea”, le-a transmis Maia Sandu forțelor de ordine din Republica Moldova. „Vă ordon să vă faceți datoria față de țară și față de cetățeni”, a concluzionat prim-ministrul.

Update 3: Mii de oameni participă, la ora transmiterii știrii, la Chișinău, la un miting de susținere a ordinii constituționale, în contextul deciziilor politice din ultimele 24 de ore. Liderul PDM Vlad Plahotniuc cere alegerea unui nou președinte, relatează publika.md.

“A încercat (n.r.: Dodon) să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru”, a spus Vlad Plahotniuc, în timpul mitingului. La eveniment participă mii de moldoveni.

Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

“Dragi compatrioți, pentru că astăzi s-au adunat adevărații patrioți ai Republicii Moldova. Eu am auzit o noutate extraordinară. Mi-au spus că Dodon au dormit la ei acasă. Ei au dormit în ambasada Federației Ruse noaptea trecută. Când noi și membrii PDM dormea acasă el și-a găsit alt adăport, aoclo se simte confortabil. Trecem prin clipe complicate. Se mai întâmplă. Președintele PDM nu a aceeptat să vândă țara”, a spus Pavel Filip.

“PDM demonstrează că Moldova este un stat independent şi merge înainte aşa cum a spus şi Vlad Plahotniuc. Moldova se află în pericol. Noi nu trebuie să-i dăm voie lui Dodon, care a recunoscut că este un agent al Mosocovei. El s-a manifestat ca un fricos. Noi, veteranii, eu personal am fost în prima linie cu toți camarazii. Dodon și-a vândut sufletul, nu are dreptul să intre în biserică, el a vândut țara. Plahotniuc este un patriot! Patriotul Moldovei, Plahotniuc”, a spus, în fața protestatarilor și Generalul Ţurcanu, președinte PDM, Cimișlia.

Update 2: Mai multe microbuze au fost surprinse, duminică, cum se îndreaptă în coloană spre Chișinău. Deputata Mariana Ciobanu a scris că oameni din raioane ar fi aduși în Chișinău pentru a participa la protestele care ar fi pregătite de Partidul Democrat, potrivit unimedia.info.

Ieri, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat „își rezervă dreptul de a organiza proteste”, în contextul faptului că Igor Dodon refuză să dizolve Parlamentul, ceea ce, potrivit PD, este ilegal.Surse ale portatului UNIMEDIA au declarat că astăzi PD ar pregăti un protest în fața Parlamentului și Guvernului, iar unii primari ar îndemna locuitorii să meargă la Chișinău pentru a protesta.

Update: Președintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federației Ruse care se află în Chișinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomației de la Moscova, scrie deschide.md.

Publicația menționată spune că președintele moldovean a dormit pe teritoriul rus, în aceeași zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă.

Știre inițială

”La 9 iunie 2019, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea nr.114f/2019 depusă de către Preşedintele interimar al Republicii Moldova, dl Pavel Filip, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. În baza articolelor 135 alin. (1) lit. f) și 140 din Constituţie, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, 63 lit. b) şi 66 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:

„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituție”. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”, se arată în decizia CCRM. Deputații au organizat o nouă ședință duminică dimineață, în pofida hotărârilor emise de CCM care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă și care au dus la suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului.

După încheierea ședinței parlamentare, Zinaida Greceanîi, șefa Parlamentului, a convocat ședința Biroului Permanent al Parlamentului, conform Unimedia. Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova. „Un pas disperat pentru a profita de Curtea Constituţională, sub controlul Curţii Constituţionale, în scopul de a continua să uzurpare puterea. Singura cale de ieșire este mobilizare externă și internă, presiune și presiune grea uzurpatoram… ”, a declarat Igor Dodon prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook.

Sursa foto: timpul.md