REPUBLICA MOLDOVA: IURIE LEANCA si-a lansat NOUL PARTID

IURIE LEANCA, fostul premier al Republicii Moldova, care a parasit in februarie Partidul Liberal Democrat (PLDM) dupa ce nu a reusit sa obtina in parlament voturile necesare pentru un nou mandat in fruntea guvernului, si-a prezentat luni NOUL PROIECT POLITIC – PARTIDUL POPULAR EUROPEAN din MOLDOVA, informeaza mass-media din tara vecina.

In discursul rostit cu aceasta ocazie, IURIE LEANCA si-a motivat decizia de a lansa acest proiect prin faptul ca ‘pe segmentul proeuropean de centru-dreapta s-a creat un vid’ in urma formarii coalitiei minoritare de guvernare, cu sustinerea Partidului Comunistilor (PCRM).

CITESTE SI: R. MOLDOVA: GUVERNUL IURIE LEANCA 2 nu a primit votul de incredere al PARLAMENTULUI

IURIE LEANCA a lansat totodata critici dure la adresa fostei sale formatiuni, pe care a acuzat-o ca a ‘tradat’ interesele propriilor alegatori si ca s-a indepartat ‘ireversibil’ de valorile care au stat la baza fondarii ei. Acest lucru, a afirmat IURIE LEANCA, nu doar ca a dezamagit electoratul, dar a afectat imaginea Chisinaului pe plan extern, astfel ca in prezent oficialii europeni nu mai vorbesc despre perspectivele europene ale Republicii Moldova.

Din noua constructie politica, pe langa fostul vicepremier pentru reintegrare Eugen Carpov si fostii ministri adjuncti de externe Iulian Groza si Valeriu Chiveri, mai fac parte, intre altii, analistul politic Oazu Nantoi, fost membru al Partidului Democrat, fostul ministru al tineretului si sportului Octavian Tacu, directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa Victor Chirila, fostul ministru al culturii Ghenadie Ciobanu, fostul director al Biroului pentru Relatii cu Diaspora, Victor Lutenco.

CITESTE SI: NICOLAE TIMOFTI l-a desemnat pe CHIRIL GABURICI sa formeze GUVERNUL de la Chisinau

Potrivit lui IURIE LEANCA, proiectul sau politic va fi sustinut si de alti membri ai PLDM, inclusiv de actuali deputati.

IURIE LEANCA a detinut functia de premier al Republicii Moldova in perioada 30 mai 2013 — 18 februarie 2015. Anterior el a fost ministru de externe in timpul celor doua guverne conduse de liderul PLDM, Vlad Filat. Iurie Leanca a fost si prim-vicepresedinte al PLDM. La sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, Leanca a fost desemnat drept candidat la functia de premier, insa el nu a reusit sa obtina votul de incredere al parlamentului. Ulterior, legislativul de la Chisinau l-a confirmat in functia de premier pe Chiril Gaburici, un om de afaceri considerat a fi un apropiat al lui Vladimir Voronin, liderul comunistilor.

Sursa foto: timpul.md