REPUBLICA MOLDOVA: Parlamentul de la Chisinau a ratificat Acordul cu privire la creditul oferit de Romania

Parlamentul de la Chisinau a ratificat joi Acordul cu Romania in baza caruia Republica Moldova va beneficia de un imprumut in valoare de 150 de milioane de euro.

Potrivit presei locale, ratificarea documentului a avut loc in cea de-a doua parte a sedintei de joi, dupa demiterea guvernului Valeriu Strelet printr-o motiune de cenzura initiata de opozitia comunista si socialista. Deputatii comunisti si socialisti nu au votat acordul, invocand faptul ca rata dobanzii ar fi prea mare si ca, in plus, ar creste datoria publica externa.

Acordul, semnat la 7 octombrie la Chisinau, a fost aprobat de Camera Deputatilor de la Bucuresti la 13 octombrie, iar de Senat, in calitate de camera decizionala, la 20 octombrie. Creditul este acordat pe un termen de 5 ani, cu o rata a dobanzii de 1,5%.

In acest an, Republica Moldova ar urma sa primeasca 60 de milioane de euro, autoritatile de la Chisinau sustinand ca banii vor fi utilizati pentru proiecte investitionale. In contextul situatiei politice actuale din Republica Moldova, premierul roman Victor Ponta a atentionat ca Romania nu va acorda acest credit daca la Chisinau va veni un guvern antieuropean de orientare prorusa.

”Cu siguranta ca vom anula acordul. Nu ne obliga nimeni. Este un drept al nostru. Prima transa va fi acordata dupa ce vom primi un raport cu privire la incheierea negocierilor cu FMI, iar a doua va fi acordata dupa semnarea unui acord cu FMI. Romania a ramas unicul sustinator al Republicii Moldova”, preciza seful guvernului roman in cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ‘TVR Moldova’, potrivit agentiei IPN.

Sursa foto: timpul