REPUBLICA MOLDOVA: Premierul pro-european IURIE LEANCA vrea sa colaboreze cu Partidul Comunist

Premierul pro-european in exercitiu, IURIE LEANCA, s-a pronuntat pentru o colaborare intre partidele proeuropene – care au intrat in legislativul rezultat in urma alegerilor din 30 noiembrie in Republica Moldova – si PARTIDUL COMUNISTILOR, al lui VLADIMIR VORONIN, intr-o declaratie facuta marti la un post de televiziune din Chisinau.

PARTIDULUI COMUNISTILOR a devenit mai putin radical prin faptul ca a eliminat din randurile sale tot felul de elemente extremiste, a spus Leanca. “Am inteles ca ei (comunistii) sunt pentru cursul european, deci putem gasi formule, putem gasi obiective de colaborare pentru a avea o conlucrare parlamentara”, a adaugat el.

Liderul democratilor moldoveni, MARIAN LUPU, declarase anterior ca dialogul cu PARTIDUL COMUNIST este necesar pentru a consolida societatea si a asigura unitatea ei dupa alegerile parlamentare.

In acelasi timp, liberalii au dat de inteles ca sunt de acord sa colaboreze cu deputatii comunisti, dar nu si sa formeze o coalitie cu ei.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA: SOCIALISTII au contestat rezultatele ALEGERILOR si cer reluarea SCRUTINULUI 

La randul lor, comunistii lui VLADIMIR VORONIN au decis sa conlucreze cu Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal (PL), insa resping ideea unei aliante de guvernare.

Astfel, REPUBLICA MOLDOVA ar putea sa intre in 2015 fara o coalitie de guvernamant, isi exprima temerea unii experti de la Chisinau.

Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal (PL) vor detine impreuna 55 de mandate in noul legislativ (101 locuri), un numar suficient pentru formarea unei majoritati parlamentare in vederea votarii unui guvern, dar insuficient pentru a vota presedintele sau pentru a modifica sau schimba Constitutia.

Negocierile privind formarea unei coalitii de guvernare sunt in impas, titreaza Jurnal.md. Potrivit prim-vicepresedintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, negocierile nu s-au desfasurat de o saptamana si nu se stie sigur cand acestea ar putea avea loc, conform publicatiei mentionate.

Totusi, “nu este vorba de un blocaj, doar ca discutiile nu au mai continuat’, asigura Dorin Chirtoaca, exprimandu-si speranta in formarea unei coalitii de guvernare pana la Anul Nou.

Potrivit Jurnal.md, liberalii le-au propus viitorilor parteneri de coalitie ca principalul fotoliu in guvern sa revina formatiunii care a obtinut cele mai multe mandate in parlament, iar celelalte portofolii sa fie distribuite in functie de numarul de mandate obtinut de partide in urma alegerilor parlamentare: PLDM, PDM si PL.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA: PLDM, PDM si PL vor forma o majoritate parlamentara PROEUROPEANA 

Democratii, la randul lor, insista asupra actualului status-quo la distribuirea functiilor publice, explicand aceasta prin “necesitatea continuitatii, deoarece ministerele au o anumita memorie, o anumita abordare’.

Conform unor media, in afara de o serie de ministere, liberalii mai pretind si functia de presedinte pentru liderul lor si cer garantii pentru alegerea lui Dorin Chirtoaca in functia de primar al Chisinaului la alegerile locale din 2015.

Negocierile privind formarea unei coalitii de guvernare au inceput acum trei saptamani. Acestea au loc in mod secret, iar reprezentantii formatiunilor refuza sa declare ce subiecte sunt abordate si cum vor fi impartite functiile in viitoarea coalitie de guvernamant.Mai multi reprezentanti ai societatii civile au cerut transparenta si au criticat partidele participante la negocieri.

Sursa foto: timpul.md