REPUBLICANII vor prelua controlul asupra SENATULUI STATELOR UNITE

Republicanii au obtinut marti majoritatea in Senatul american, in alegerile de la jumatatea mandatului, reducand campul de actiune al presedintelui Barack Obama in ultimii doi ani la Casa Alba, potrivit proiectiilor televiziunilor. O republicana in varsta de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marti seara cea mai tanara femeie aleasa in Congresul Statelor Unite.

Alegerile de la jumatate de mandat din Statele Unite au adus o victorie detasata taberei republicane, care a preluat controlul in ambele Camere ale Congresului, refacand cartile politice la Washington, relateaza AFP, care prezinta principalele rezultate provizorii.

Potrivit mai multor institutii americane de presa, miercuri, la ora locala 1.00 (8.00, ora Romaniei), principalele rezultate provizorii ale scrutinelor erau:

SENAT

– Dupa scrutinul pentru peste o treime (36) din cele 100 de mandate din Senat, republicanii detin cel putin o majoritate de 52 de mandate, dupa ce au obtinut victorii in sapte state: Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, North Carolina, South Dakota, West Virginia, potrivit The New York Times (NYT) si site-ului Real Clear Politics.

– Democratii, care erau majoritari in Camera superioara din 2006, detin de-acum cel putin 44 de mandate, carora li se adauga un senator independent.

– Rezultate definitive nu erau inca disponibile in Alaska si Virginia.

– Un al doilea tur urmeaza sa fie organizat pe 6 decembrie in Louisiana (sud), un stat in care niciunul dintre candidati nu a atins marti pragul fatidic de 50%.

CAMERA REPREZENTANTILOR

– Republicanii au obtinut cel putin zece din cele 435 de mandate in Camera Reprezentantilor. In asteptarea rezultatelor definitive, ei detin cel putin 235 de mandate, fata de 233 (si un post vacant), potrivit NYT.

– Democratii se afla deja intr-o situatie mai mult decat jenanta, pentru moment asigurandu-si doar 157 de mandate, anterior detinand 199 (plus doua locuri vacante).

– Rezultatul final este inca vag, numaratoarea fiind in curs pentru 43 de mandate, in districte din New York, Hawaii sau Minnesota.

GUVERNATORI

– Dintre cele 36 de state care isi alegeau guvernatorii marti, o larga majoritate se orienta catre candidati republicani.

– Anumite scrutine erau deosebit de stranse, ca in Connecticut, Kansas, Massachusetts sau Vermont. Putine state urmeaza sa aiba sefi de Executiv de alta culoare politica, ca Illinois, fieful presedintelui Barack Obama, care basculeaza in tabara republicana.

Alegatorii din South Carolina (sud-est) au trimis marti in Senat primul afroamerican care a fost ales in Sudul Statelor Unite dupa Razboiul de Secesiune, la sfarsitul anilor 1870, potrivit proiectiilor televiziunilor americane, relateaza AFP.

Tim Scott, un republican in varsta de 49 de ani, a obtinut aceasta victorie istorica in acest stat din Sud, in care a inceput Razboiul de Secesiune in 1861. Scott era senator din ianuarie 2013, cand l-a inlocuit pe predecesorul sau care a demisionat. Insa nu era validat la urne.

Potrivit proiectiilor televiziunilor americane, el este primul senator de culoare ales in Sud de la perioada de Reconstructie, care s-a incheiat in 1877 cu retragerea din Sud a trupelor federale ale Statelor Unite.

Scott provine dintr-un mediu defavorizat, el reusind in afaceri si politica. Este un vechi aparator al tezelor conservatoare, iar victoria sa urmeaza sa permita Partidului Republican sa-si largeasca baza electorala.

In schimb, o afroamericana republicana nu a reusit sa intre in Camera Reprezentantilor, potrivit proiectiilor presei americane. Mia Love, in varsta de 38 de ani, a candidat in Utah (vest) si ar fi putut sa fie prima afroamericana republicana aleasa in Congres.

Love, o americana de origine haitiana si de religie mormona, a mai candidat pentru Camera Reprezentantilor in 2008, dar i-au lipsit 800 de voturi pentru a obtine mandatul.

O republicana in varsta de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marti seara cea mai tanara femeie aleasa in Congresul Statelor Unite, in care va reprezenta statul New York. 

Elise Stefanik a lucrat la Casa Alba in perioada fostului presedinte George W. Bush (2001-2009).

Ea l-a invins pe candidatul democrat, un producator de film, in alegerile de jumatate de mandat in urma carora republicanii isi pastreaza majoritatea in Camera Reprezentantilor si preiau controlul in Senat.

Tanara va reprezenta o circumscriptie din nordul statului New York in Camera Reprezentantilor. Recordul anterior era detinut de catre fosta reprezentanta democrata Elizabeth Holtzman, aleasa in Camera in 1972, la varsta de 31 de ani. Cel putin 100 de femei vor face parte din noul Congres – un record.

Inca un George Bush, George P. Bush, stranepotul si nepotul celor doi presedinti americani cu acelasi nume, a fost ales marti in Texas (sud) in postul de “land commissioner”, o functie putin cunoscuta dar puternica. Provocand o infrangere usturatoare democratilor, tabara republicana detine de-acum cel putin 51 dintre cele 100 de mandate in Senat si pastreaza controlul asupra Camerei Reprezentantilor.

Republicanii si-au construit victoria obtinand cele sase mandate de care aveau nevoie pentru a prelua controlul Senatului, dominat de catre democrati din 2006. Victoria lor a fost decisa in Colorado (vest), Arkansas (sud) si South Dakota (nord), state in care candidatii republicani au invins senatori democrati in exercitiu.

Mitch McConnell, in varsta de 72 de ani, care si-a pasttrat cu usurinta, marti, mandatul de senator in Kentucky (centru-est), va incarna opozitia fata de presedintele Obama. Potrivit anumitor proiectii, republicanii ar putea sa-si consolideze controlul asupra Camerei Reprezentantilor, in care detin majoritatea incepand din 2010, cu 233 din cele 435 de mandate.

In total, 36 din cele 100 de mandate de senatori si toate mandatele din Camera sunt innoite in aceste alegeri de jumatate de mandat, in care presedintele Obama a platit pretul unei nepopularitati tot mai mari.

Sursa foto: washington post