Resedinta unui actionar de la Gabriel Resources, perchezitionata

Autoritatile locale din Geneva, Elvetia, au perchezitionat casa miliardarului israelian Beny Steinmetz, la solicitarea guvernului din Guineea, tara in care omul de afaceri detine un important proiect minier.

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, autoritatile nu au ridicat niciun document din locuinta. Beny Steinmetz, in varsta de 57 de ani, are o avere estimata la 7,4 miliarde de dolari.

Compania miniera controlata de acesta, BSG Resources, detine 51% din actiunile zacamantului de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume.

El a obtinut drepturile de a extrage jumatate din minereurile de acolo, dupa ce a investit 165 milioane de dolari in explorare, iar apoi a vandut jumatate din actiuni catre o corporatie miniera din Brazilia, pentru 2,5 miliarde de dolari.

Autoritatile americane au inceput in aprilie o investigatie privind BSG Resources, acuzata de dare de mita in schimbul obtinerii unor licente miniere in Guineea.

Tot la cererea guvernului din Guineea, procurorii din Geneva au inceput in luna august o investigatie privind firma Onyx Financial Advisors UK. Politia a efectuat o perchezitie la birourile din Geneva ale Onyx. Onxy are sediul la Londra, iar CEO-ul companiei, Dag Cramer, este de asemenea director in cadrul BSG Resources.

Miliardarul detine indirect, prin firma BSGR Capital, 16% din actiunile Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation. Gabriel Resources are 80% din proiectul minier de la Rosia Montana, restul fiind in proprietatea statului roman.

Sursa foto: telegraph.co.uk