“RESPIRA ADANC”, primul proiect de constientizare a CALITATII AERULUI in marile orase

Autoritatile locale si locuitorii Bucurestiului sunt asteptati de miercuri, pana la sfarsitul lunii septembrie, sa devina participanti in cadrul proiectului de educare si constientizare publica a CALITATII AERULUI “Respira Adanc”, lansat in premiera de Asociatia Green Revolution, in parteneriat cu Fundatia Carl von Linde.

Proiectul isi propune ca, in perioada 21 mai-30 septembrie, sa atraga atentia publicului larg, dar si autoritatilor asupra importantei adoptarii unor masuri legale sau administrative, schimbarii mentalitatii si, nu in ultimul rand, adoptarii unui stil de viata care sa asigure pastrarea unui AER CURAT in marile orase.

“RESPIRA ADANC” este materializat, in centrul Capitalei, sub forma unei constructii mobile, formata din doua domuri transparente, amplasate la intersectia Bulevardului Magheru cu strada Anastasie Simu, prin care se ofera publicului o experienta senzoriala deosebita. In primul amplasament este redata o lume ideala, plina de vegetatie, linistita si relaxanta, in timp ce in cel de-al doilea dom este reprezentata imaginea unui posibil viitor, in care omul incearca sa reconstruiasca o lume distrusa si pierduta.

Citeste si: OMS avertizeaza asupra POLUARII excesive din marile orase ale lumii

“Avem diverse preocupari in zone de interes. Acum am zis sa mergem un pas mai departe si am gasit partenerul ideal care sa vina pe partea de sanatate, iar noi pe partea de mediu. Proiectul pe care il vedeti astazi si pe care il inauguram este construit intr-o antiteza urbana. Incercam prin aceste doua experiente oferite vizitatorilor sa subliniem impactul actiunilor si activitatilor noastre asupra unui ecosistem extrem de complex si delicat. Tot ce vrem sa facem este sa constientizam populatia cu privire la pericole atunci cand nu avem grija de CALITATEA AERULUI. Vorbim de studii la nivel international, realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, si care spun ca sapte milioane de europeni mor anual din cauza poluarii generale”, a declarat, la evenimentul de prezentare a proiectului, Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice Anne Marie Juganaru a punctat faptul ca reducerea poluarii in marile orase este unul dintre cele mai importante puncte de interes.

“Suntem la un eveniment care se refera la viata tuturor, pentru ca fiecare locuim in acest areal, aceasta urbe, si fiecare dintre noi incercam sa avem o calitate a vietii mult mai buna. Sigur ca, de-a lungul timpului, lucrurile au evoluat intr-un fel mai putin intelept. Oamenii s-au canalizat mai mult pe proiecte de dezvoltare urbana, uitand pentru o clipa ca mai trebuie sa si traiasca, nu numai sa dezvolte economic un oras cu un potential foarte mare. Acest proiect nu este numai unul de constientizare, ci si un proiect care ne obliga sa facem mult mai mult. Poate ca nu ajunge faptul ca ne-am aliniat normelor europene in privinta CALITATII AERULUI, poate ca in acest moment ar trebui sa constientizam si mai mult ca datoriile noastre se refera nu numai la a inverzi orasul, ci in special la reducerea poluarii”, a afirmat Juganaru.

Citeste si: OMS: Aerul poluat a ucis sapte milioane de oameni intr-un singur an

Proiectul “RESPIRA ADANC” se adreseaza in mare masura autoritatilor, iar in cadrul acestuia se vor organiza mese rotunde si consultari intre factorii de decizie din administratia centrala si locala pentru a identifica solutii care sa asigure protectia CALITATII AERULUI.

Conform datelor oficiale, in Uniunea Europeana poluarea aerului a fost cauza a 100 de milioane de zile de concediu medical si a peste 350.000 de decese premature. Totodata, in anul 2009, fiecare cetatean european a platit din buzunarul propriu intre doi si 300 de euro pentru aerul poluat din industrie, in timp ce, in prezent, transportul urban produce 70 la suta dintre poluanti si 40 la suta dintre emisiile de gaze cu efect de sera din totalul emisiilor generate de transportul rutier in UE.

Sursa foto: facebook.com