RESTRUCTURAREA TVR va duce la CONCEDIERI COLECTIVE si e sortita esecului

RADU CARP, membru al Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a spus ca nu este de acord cu varianta de RESTRUCTURARE  a institutiei propusa de Irina Radu, presedinte director general al postului public, informeaza Mediafax.

RADU CARP  a afirmat ca in ultima sedinta a CA al TVR s-a votat o varianta de RESTRUCTURARE a institutiei, dintre cele propuse de Irina Radu, el exprimandu-si “serioase rezerve fata de aceasta optiune”.

Astfel, RADU CARP a reamintit ca RESTRUCTURAREA institutiei din anul 2012 s-a soldat cu esecuri multiple, cei care si-au pierdut functiile din TVR revenind pe posturi, iar televiziunea confruntandu-se cu esecuri financiare. “RESTRUCTURAREA din 2012 s-a dovedit un esec din toate punctele de vedere. Cei care au fost inlaturati din TVR, in marea lor majoritate, s-au intors in institutie dupa trecerea unui interval de timp de doi ani in medie, datorita aplicarii defectuoase a concedierilor.

CITESTE SI: TVR IN COLAPS! MINISTRUL FINANTELOR NU POATE SA AJUTE TELEVIZIUNEA PUBLICA

TVR a trebuit sa plateasca si va plati in continuare sume de bani care reprezinta salariile neincasate de aceste persoane in timpul in care au fost disponibilizate, desi acestea au primit si salarii compensatorii. RESTRUCTURAREA din 2012 s-a dovedit a fi, din punct de vedere financiar, in dezavantajul TVR”, a spus RADU CARP, intr-un punct de vedere transmis luni. Acesta a atentionat ca noul plan de restructurare a institutiei va duce automat la disponibilizari masive, adica la aproximativ o treime din totalul angajatilor.

“RESTRUCTURAREA care se intentioneaza in acest moment porneste de la decizia diminuarii platilor pentru salarii la 35% din bugetul institutiei, ceea ce inseamna o scadere fata de 2015 cu aproximativ 859.000 euro lunar. Aceasta scadere se va traduce, daca se ia in calcul salariul mediu din institutie, prin disponibilizarea a aproximativ 860 de angajati. Aceasta inseamna ca TVR intentioneaza sa recurga la disponibilizari colective care insumeaza aproximativ 1/3 din total angajati”, a argumentat RADU CARP.

“In lipsa unui memorandum cu Guvernul, aceasta disponibilizare colectiva este sortita din start esecului. Experienta din 2012 ne arata ca un astfel de memorandum nu este o garantie ferma a succesului unei RESTRUCTURARI, dar un lucru este cert: absenta unui astfel de acord denota cu certitudine esecul RESTRUCTURARII”, a adaugat acesta. Nu in ultimul rand, RADU CARP a sustinut ca o solutie ar fi ca TVR “sa demareze cat mai urgent negocieri cu Guvernul pentru semnarea unui nou memorandum care sa prevada obligatii certe pentru ambele parti”.

Sursa foto: TVR