Reteta tochitura dobrogeana

Zona de sud-est a Romaniei are si ea cateva mancaruri traditionale dintre care tochitura dobrogeana este la mare pret atat in meniurile restaurantelor din zona cat si pe post de masa principala gatita de gospodinele din orice familie.

Ingrediente necesare: 700 g carne de porc fara grasime; 1 ceapa; o ligura de bulion; 2 liguri ulei; un pahar de vin rosu; o capatana de usturoi; sare; piper; boia dulce; cimbru.

Cum se gateste
Se taie carnea in cubulete mici, usturoiul se taie de-a latul in feliute foarte subtiri iar ceapa, si ea curatata, se taie marunt.

Uleiul se pune intr-o cratita la foc mediu pana cand se incinge foarte bine. Se adauga ceapa, pentru a se rumeni, apoi carnea taiata cubulete.

Se codimenteaza dupa gust fara insa a se face exces de cimbru si boia pentru a nu se da un gust amarui mancarii.

In momentul in care bucatile de carne capata o culoare albicioasa, se adauga 2 cani de apa calduta si o treime din cantitatea de usturoi. Capacul nu trebuie sa acopere de tot oala care fierbe.

In momentul in care nivelul apei a scazut semnificativ, se inceraca fragezimea carnii. In cazul in care aceasta nu corespunde cerintelor, se mai adauga putina apa calduta si se lasa la fiert.

In momentul in care carnea este gata, se rastoarna in cratita paharul cu vin, restul de usturoi si bulionul. Mancarea se lasa la fiert timp de inca cinci minute.

De la acest fel de mancare nu poate lipsi o mamaliga calda peste care se aseaza un ou ochi.

Ca ornament putem folosi o frunza de patrunjel si o boaba de piper asezata in mijlocul galbenusului de ou.

Pofta buna!