Reteta zacusca de vinete si ciuperci

Zacusca este o mancare populara romaneasca preparata pe baza de legume, intalnita totusi si la alte popoare din Balcani.

Pentru zacusca de vinete si ciuperci avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 15 vinete, 30 gogosari, 1 kilogram ceapa, 1 litru ulei, 1 kilogram ciuperci proaspete, 3 kilograme rosii, piper si sare dupa gust.

Cum se gateste

Se coc vinetele si ardeii dupa care ardeii se curata si se taie ca pentru salata. Dupa spalare, ceapa si ciupercile sunt tocate cu ajutorul unei masini. Este important sa se elimine semintele din rosii cu ajutorul aparatului de stors.

Sucul obtinut se fierbe pana ajunge la densitatea unei paste.

Ceapa se caleste intr-o oala mare iar in momentul in care aceasta capata o culoare aurie se adauga ciupercile, vinetele si gogosarii, dupa care punem sucul de rosii proaspat fiert.

Compozitia se fiebe la foc mic pana cand uleiul se ridica la suprafata.

Se sareaza si se pune cantitatea de piper necesara.

Este de recomandat ca zacusca sa fie pusa in borcane care se capseaza imediat si se sterilizeaza in Bain Marie timp de 30 de minute, apoi acestea se pastreaza intr-un loc racoros.

Sursa foto: irinaserban.blogspot.com