Reţete de Crăciun. Cum se prepară sarmalele moldovenești fierte în vin

Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Daniel-Bertoni Albert, cititor al revistei Click!Poftă bună! recomandă o delicioasă rețetă de sarmale moldovenești.

Ingrediente necesare pentru sarmalele moldovenești fierte în vin:

2 verze murate

500 g carne de porc tocată

500 g carne de pui tocată

50 g orez

2 ouă

2 cepe medii tăiate mărunt

200 g pastă de tomate

500 ml vin alb

sare, piper, după gust

cimbru

leuștean

mărar

2-3 linguri ulei

300 g afumătură tăiată fâșii

Mod de preparare sarmalele moldovenești fierte în vin:

Desfaci foile de la verze, le speli și, dacă e cazul, le lași la desărat și dezacrit, apoi le tai cotoarele, le așezi pe cele bune pe un platou, iar pe celelalte le tai fideluță.

Combini ceapa cu orezul, cu carnea tocată, cu ouăle și cu sare, piper, cimbru, mărar și leuștean, după gust.  Umpli fiecare foaie cu câte o linguriță de amestec și rulezi sarmalele. Separat, amesteci varza tăiată fideluță cu uleiul, cu pasta de tomate și cu cimbru, după gust.

Așezi, într-o cratiță cu fundul mai gros sau într-un vas de lut un strat de varză tăiată, unul de afumătură, sarmalele în straturi și termini cu un strat de varză. Torni vinul și 2-3 pahare de apă caldă, acoperi vasul și îl dai la cuptor, aproximativ 4 ore. Din când în când miști cratița ca să nu se lipească de fund și să se afume. Completezi, din când în când,  zeama scăzută cu apă caldă. Servești sarmalele calde cu smântână, alături de mămăligă și de ardei iute.

Sursa reteta si foto: clickpoftabuna