Rețete de Crăciun. Toba de casă. Mod de preparare

De Crăciun, românii pun pe masă preparate care mai de care mai delicioase. Toba de casă este una dintre mâncărurile tradiționale românești, care de Crăciun nu lipsește de pe masă niciunui gospodar. Din seria Rețete de Crăciun, va prezentăm mai jos cum se prepară toba de casă, conform site-ului cu specific culinar reteteculinare.ro.

Ingrediente: Un stomac de porc sau maț gros, 1 limbă, 2 picioare, urechi, 1 kg ficat, 2 rasoale, 2 inimi, 300-400 g slănină, șorici, 1 pahar de vin alb, sare, piper boabe, foi dafin.

Mod de Preparare:Se pregătesc picioarele,urechile și șoriciul astfel:se parlesc și se freacă cu mălai apoi se clătesc în mai multe ape și se pun la fiert în apă rece într-o oală mare. Adunăm spumă de mai multe ori , adăugăm sarea și piperul după gust și lăsăm să fiarbă.

Ficatul, inima, limba și rasoalele se pun la fiert într-o oală separată timp de 1/2 ora, apoi se scurg de apă și se pun în cealaltă oală împreună cu slănina doar atunci când furculița pătrunde ușor în picioarele de porc, urechi și șorici.

Pentru gust se adaugă în timpul fierberii foile de dafin și vinul. În timpul fierberii lăsăm oala fără capac și o ținem pe foc mic până când carnea se desprinde de pe os. Scoatem toate ingredientele și le tăiem cubulețe nu prea mici, adăugăm dacă mai trebuie sare și piper și punem 2 căni din zeamă în care au fiert pentru a lega compoziția.

Stomacul sau mațele groase se curăță bine cu mălai se clătesc în apă rece. Acestea se umplu cu amestecul de carne și se coase sau se leagă, apoi se pun la fiert timp de o ora și jumătate în zeamă rămasă și strecurată. Dacă s-au folosi mațe groase, după introducerea compoziției, se poate adauga zeamă strecurată.

Lăsăm să se răcească în apa în care a fiert apoi se scoate și se pune într-o tavă, cu o greutate deasupra, că să o preseze. O lăsăm la rece o zi după care se poate consuma.

Timp Preparare: nemenționat.

Complexitate: medie.

Poftă bună și Crăciun Fericit!

Sursă foto: reteteculinare.ro