Retineri la Sectorul 5, in dosarul ajutoarelor sociale ilegale

Retineri la Sectorul 5, in dosarul ajutoarelor sociale ilegale

Retineri in dosarul ajutoarelor sociale ilegale de la Sectorul 5. Astfel, trei persoane au fost retinute vineri, pana la ora 18.00, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Capitalei, in dosarul ajutoarelor sociale ilegale de la Primaria Sectorului 5, in care anchetatorii continua audierile, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Printre cei retinuti nu se afla niciun functionar al primariei, spun sursele citate.

Conform acelorasi surse, cele trei persoane fata de care s-a dispus masura preventiva sunt suspectate ca ar fi facut trafic de influenta, in sensul ca ar fi intervenit, in schimbul unor comisioane, pe langa functionari din Primaria Sectorului 5, spre a obtine ajutoare sociale pentru alte persoane. Anchetatorii au dus la audieri 40 de persoane – 10 suspecti si 30 de martori.

Mii de bucuresteni ar fi primit ilegal ajutoare sociale, cu sprijinul unor persoane care spuneau ca au relatii la Primaria Sectorului 5 si le solicitau in schimbul interventiilor intre 100 si 200 de lei din suma primita lunar de acestia, au declarat anterior, pentru agentia Mediafax, aceleasi surse.

Potrivit surselor citate, in dosar ar fi implicate sapte sau opt persoane, care ar fi convins mai multi bucuresteni ca au relatii la Primaria Sectorului 5 si le pot obtine ajutoare sociale.

Citeste si: Marian Vanghelie: Nu mai organizez Vanghelion pentru ca fizic nu am avut timp

In schimbul interventiilor pentru acordarea ajutoarelor sociale, aceste persoane solicitau aproape jumatate din banii incasati de beneficiari. Astfel, dintr-un ajutor social de 400 de lei, aceste persoane ar fi perceput intre 100 si 200 de lei lunar, au precizat sursele judiciare.

Suspectii ar fi actionat independent unul de celalalt si ar fi avut zone diferite de influenta.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut, vineri, 25 de perchezitii, intre care si la Primaria Sectorului 5, intr-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, in care se fac cercetari pentru abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.

Perchezitii au fost facute la locuintele suspectilor, iar de la sediul Primariei Sectorului 5 sunt ridicate documentele intocmite pe numele persoanelor care au beneficiat de ajutoare sociale. Procurorii urmeaza sa stabileasca daca functionarii publici care au incheiat aceste dosare au incalcat legea.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie a declarat ca anchetatorii ridica documente si au mandate de aducere pentru directori din Directia Sociala, fara ca el sa fie implicat, precizand s-ar putea sa ceara DNA sa verifice actele, ca sa vada daca sunt vinovati sau daca “sunt suparati Oprea si Ponta”.

“Sunt bani care sunt din cadrul Consiliului Local, nu fonduri europene, nu are nicio legatura cu fondurile europene, cu nimica. Deci sunt fondurile noastre alocate bugetului Sectorului 5”, a mai spus Vanghelie.

Citeste si: MARIAN VANGHELIE a castigat PRIMA BATALIE cu ANI si poate PASTRA banii pe care nu i-a justificat

Edilul a mai spus ca toate directiile din Primaria Sectorului 5 sunt verificate anual de Curtea de Conturi si, pana acum, nu a fost semnalata nicio neregula.

“Cred ca suspiciunile anchetatorilor au aparut de cand m-am luat de domnul Ponta si de domnul Oprea. Daca ma cheama un procuror, eu pot sa spun ca domnul Oprea este implicat in foarte multe interventii in justitie, si cu domnul Ponta”, a adaugat primarul Sectorului 5.

Marian Vanghelie a precizat ca el nu are nicio problema cu niciun control al anchetatorilor si acestia pot sa verifice orice document, pentru ca toate sunt in regula.

“Daca o sa fie cazul si o sa simt ca ceva nu este in neregula, este posibil sa fac chiar o adresa catre Directia Nationala Anticoruptie sa preia si documentele sa le verifice, ca e mai bine sa le verifice institutia cea mai abilitata din cadrul Romaniei pentru zona de coruptie, ca sa vada exact DNA daca suntem vinovati sau nevinovati sau daca intr-adevar sunt suparati domnul Oprea, cu domnul Ponta. Iar privitor la acest abuz, cred ca o sa fac o reclamatie catre Directia Nationala Anticoruptie asupra acestor doi oameni si am foarte multe detalii sa le dau Directiei Nationale Anticoruptie despre aceste doua personaje, in speta domnul prim-ministru Victor Ponta si domnul Gabriel Oprea, ministrul de Interne”, a spus Vanghelie, pentru televiziunea Digi 24.

Primarul Sectorului 5 a adaugat ca anchetatorii au comunicat ca ajutoarele pot fi date in continuare, precizand ca “lumea nu trebuie sa fie speriata”, pentru ca beneficiarii vor primi sumele alocate.

Intr-un alt dosar, in care sunt vizate fapte de spalare de bani si evaziune fiscala cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei, procurorii Parchetului Capitalei au facut, in 4 septembrie, perchezitii la Administratia Domeniului Public (ADP) Sector 5. Peste o suta de perchezitii au fost facute in Bucuresti si in judetele Bacau, Brasov, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramures, Mures, Olt, Satu Mare, Teleorman si Valcea, la domiciliile unor suspecti si sediile unor firme din domeniul constructiilor. in urma perchezitiilor au fost audiate peste 60 de persoane.

Primarul Marian Vanghelie declara ca nu Primaria Sectorului 5 este cea verificata, anchetatorii fiind interesati de documentatiile unor contracte. El preciza ca in institutia condusa de el nu se vor gasi contracte cu sume marite prin acte aditionale incheiate in conditii suspecte.

“Inteleg ca sunt anumite companii, un fel de perchezitii prin care se cauta anumite companii care ar fi eludat statul, nu primaria este verificata. Sunt interesati (anchetatorii – n.r.) strict de documentatii ca sa se vada contractele si sumele, ce si cat au incasat, la ce data s-au platit dari la stat si daca s-au platit. Este o problema strict economica a unor companii care lucreaza in Bucuresti, in tara, companii care au castigat licitatii”, spunea atunci primarul Sectorului 5.

Procurorilor aratau ca persoanele suspectate in acest caz au initiat, derulat si participat la circuite evazioniste si de spalare a banilor, prin intermediul carora, folosindu-se de documente false si inregistrari contabile fictive, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale transferand sume importante in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii erau retrasi in totalitate in numerar.

Comitetul Executiv National al PSD a votat, la sfarsitul lunii noiembrie, excluderea din partid a lui Marian Vanghelie, Mircea Geoana si Dan Sova.

Sursa foto: wall-street.ro