RETROSPECTIVA 2014 – ANUL MARILOR CONDAMNARI IN JUSTITIE

RETROSPECTIVA JUSTITIE. 2014 poate fi considerat anul in care instantele din Romania au dat cele mai grele condamnari pentru fapte de coruptie sau fraude economice, precum si confiscarea unor mari sume de bani si bunuri.

Lista celor care au primit pedepse cu inchisoarea include fosti ministri, senatori, deputati, primari, consilieri locali si judeteni, procurori, judecatori, notari, politisti, generali de armata si MAI, inalti functionari ai statului roman, oameni de afaceri, directori de companii si regii de stat, arbitri si finantatori din fotbal.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Fata de anii anteriori, in 2014 a crescut numarul politicienilor de prima importanta condamnati pentru coruptie: Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Monica Iacob-Ridzi, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu.

De asemenea, judecatorii au inceput sa aplice tot mai des condamnari de inchisoare cu executarea pedepsei si confiscarea de mari sume de bani, tonul fiind dat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). 

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Pe 6 ianuarie, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si santaj in dosarul Zambaccian, sotia sa, Dana Nastase, a primit trei ani de inchisoare cu suspendare, iar Irina Jianu, fosta sefa a ISC, a fost condamnata la 4 ani de inchisoare cu executare. De asemenea, sotiilor Nastase li s-a confiscat suma de 1,8 milioane lei. La cei patru ani primiti de Adrian Nastase s-a adaugat un spor de pedeapsa de 6 luni, in urma contopirii sentintelor din dosarele “Zambaccian” si “Trofeul calitatii”. Pe 21 august, Adrian Nastase a fost eliberat conditionat din penitenciar.

La 30 ianuarie, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de instanta suprema la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul “Transformatorul”, aceeasi pedeapsa primind si fratele sau, Lucian Fenechiu. In dosar au mai fost condamnati si trei fosti directori in cadrul SISEE Moldova, Petru Andronache — 7 ani, Ioan Turbatu — 6 ani si Ioan Marghidan — 6 ani de inchisoare. Fratii Fenechiu si ceilalti inculpati au fost obligati sa plateasca in solidar 5,7 milioane de lei.

Pe 21 ianuarie, fostul deputat PDL de Arges Sorin Andi Pandele a fost condamnat definitiv la cinci ani inchisoare cu executare pentru luare de mita, abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale. Sorin Andi Pandele a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 16 iunie 2010, pentru mai multe infractiuni de coruptie in legatura cu functia pe care a detinut-o de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Arges in perioada 2005 — 2008.

CITESTE SI: RETROSPECTIVA DNA 2014: In vizor 9 fosti MINISTRI, sefa DIICOT si fratele PRESEDINTELUI 

La 24 ianuarie, fostul sef al ISU Dobrogea gen.(r) Petre Trandafir si adjunctul sau col. (r) Neculai Coman au fost condamnati definitiv la cate trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, acestia fiind acuzati ca au fraudat un concurs din anul 2007 pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofiter la ISU. Aceeasi pedeapsa au primit-o si col. Gabriel Andrei Niculae si maiorul Gabriel Alexandrescu, iar col. Viorel Costache a primit trei ani inchisoare, toate pedepsele fiind cu executare. In schimb, contraamiralul Mircea Rusmanica, fost comandant al Flotei Militare Constanta, a fost achitat.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a fost condamnat definitiv pe 24 ianuarie de ICCJ la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare in dosarul “Posta Romana”, iar fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy a primit 4 ani cu suspendare. Pedepse cu suspendare au primit si fostul director general al Postei Romane, Dan Mihai Toader, dar si Andrei Marinescu, fost director al Directiei Strategii din Posta Romana. Cei doi fosti ministri sunt acuzati de procurorii DNA ca au aprobat ilegal trecerea unui imobil din proprietatea Postei Romane in proprietatea unei companii private. 

Tot pe 24 ianuarie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani inchisoare cu executare pentru ca i-a trimis in Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI. Ulterior, pe 19 noiembrie, Vintu a fost eliberat conditionat din inchisoare.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. De asemenea, pe 14 iulie, Vintu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la sase ani si doua luni inchisoare cu executare in dosarul falimentarii companiei Petromservice, in care prejudiciul este de 83 milioane euro, iar sindicalistul Liviu Luca a primit sase ani inchisoare tot cu executare. Decizia in acest din urma dosar nu este insa definitiva.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului, a fost condamnata pe 27 ianuarie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in dosarul privind organizarea Zilei Tineretului. Pedepse cu executare au primit si Ioana Elena Varsta, fosta consiliera a lui Ridzi, si Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS. Decizia nu este insa definitiva.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Tot instanta suprema l-a condamnat definitiv, pe 29 ianuarie, si peomul de afaceri craiovean Genica Boerica, la 10 ani si trei luni inchisoare, intr-un dosar din 2005 privind restituiri ilegale de TVA in valoare de 13,5 milioane lei. 

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: In mod cert NU am fost un presedinte GENIAL; nu am NICIUN REGRET 

Unul dintre cele mai mediatizate dosare in anul 2014 a fost cel al transferurilor din fotbal, finalizat pe 4 martie la Curte de Apel Bucuresti cu sentinte de condamnare, toate pedepsele fiind cu executare: George Copos (fostul actionar majoritar al FC Rapid) — 3 ani si 8 luni de inchisoare, Mihai Stoica (managerul general al FC Steaua) — la 3 ani si 6 luni, Cristian Borcea (fost actionar la FC Dinamo) — 6 ani si 4 luni, Ioan Becali — 6 ani si 4 luni, Victor Becali — 4 ani si 8 luni, Jean Padureanu (fost presedintele al Clubului Gloria Bistrita) — 3 ani si 4 luni de inchisoare, Gheorghe Popescu — la 3 ani, o luna si 10 zile de inchisoare, Gheorghe Netoiu — 3 ani si 4 luni de detentie. De asemenea, cei opt oameni din fotbal trebuie sa plateasca un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Pe 26 martie, primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare, el fiind acuzat ca a cerut mita de la o firma pentru a-i acorda un contract ce avea ca obiect amenajarea unei piete publice in oras.

Pe 31 martie, fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica. In acelasi dosar au fost condamnati si membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general), Nicolae Opris (sef serviciu), George Asan (director Directia furnizare, Victoria Geormaneanu, Iosif Georgeta, insa decizia nu este definitiva.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian a fost condamnat definitiv pe 10 aprilie de instanta suprema la 6 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita. Silviu Bian a fost acuzat de DNA ca a primit un milion de lei si 22.000 euro de la opt subordonati, ce lucrau in cadrul a doua proiecte finantate din fonduri europene.

Pe 10 iunie, Nelu Carpen, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, a fost condamnat definitiv la sase ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea mai multor infractiuni de coruptie. Carpen este acuzat ca a cerut in mai multe randuri bani de la persoane cercetate penal pentru a le inchide dosarele.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Sorin Apostu, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnat definitiv pe 7 iulie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acelasi dosar, Monica Apostu, sotia lui Sorin Apostu, a fost condamnata la trei ani inchisoare cu suspendare, aceeasi pedeapsa primind si omul de afaceri Calin Stoia. Fostul primar a fost acuzat de DNA ca a luat mita 94.000 de euro in schimbul incheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto si de salubrizare din oras. 

Pe 8 august, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare cu executare pe Dan Voiculescu, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). In acelasi dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de inchisoare, iar fostul ministru Sorin Pantis a fost condamnat la 7 ani de inchisoare. Instanta a mai dispus confiscarea mai multor proprietati, terenuri si imobile apartinand lui Dan Voiculescu, printre care si cladirea unde functioneaza posturile de televiziune din Antena Group.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Omul de afaceri George Copos a fost condamnat definitiv pe 25 august de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, aceeasi pedeapsa primind si Nicolae Cristea, fost director al Loteriei Romane. Prejudiciul in acest caz se ridica la peste un milion de euro, dupa ce reteaua Ana Electronic, detinuta de George Copos, a cumparat nelegal de la Loteria Romana 38 de spatii comerciale.

Un alt caz important finalizat in justitie in anul 2014 este dosarul “Rompetrol”. Pe 7 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti a dat pedepsele definitive in acest dosar: senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu — doi ani si patru luni inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis — doi ani si opt luni cu executare, Alexandru Bucsa (fost vicepresedinte The Rompetrol Group Olanda) — 6 ani cu executare; Petrica Grama (fost director in Ministerul Finantelor) — 2 ani si patru luni cu executare. Principalul inculpat din acest dosar, Dinu Patriciu, a decedat in luna august la Londra.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Pe 14 octombrie, omul de afaceri Marian Iancu, fost patron al echipei de fotbal Poli Timisoara, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la 12 ani inchisoare in dosarul RAFO. El este acuzat ca, impreuna cu Constantin Margarit si Octavian Iancu, in calitate de administratori ai SC VGB Impex SRL Bucuresti, a coordonat si determinat incheierea fictiva a unor documente justificative de achizitii de produse petroliere. Pe latura civila, instanta a dispus confiscarea sumelor de 232 milioane lei, 91 milioane dolari, 57 milioane dolari, 13 milioane euro de la Marian Iancu, precum si trei terenuri ale acestuia din Bucuresti. 
Marian Iancu a fost condamnat si in dosarul RAFO-Carom la 13 ani si opt luni de detentie, in urma unei sentinte date pe 16 decembrie de Tribunalul Bucuresti. De asemenea, Ovidiu Tender a primit 11 ani si patru luni inchisoare si plata sumei de 138 milioane lei. In acest ultim caz, decizia nu este definitiva.

O condamnare definitiva de patru ani si sase luni inchisoare a primit si fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, acuzat de deturnare de fonduri. Decizia a fost data pe 17 octombrie de Curtea de Apel Bucuresti, instanta care l-a obligat pe Necolaiciuc sa plateasca statului roman 2 milioane de euro.

RETROSPECTIVA JUSTITIE. Deputatul PSD Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat pe 15 octombrie de ICCJ la doi ani de inchisoare, in dosarul referitor la renovarea casei mamei sale din localitatea Voluntari. Decizia nu este insa definitiva.

Sursa foto si text: agerpres, mediafax