RETROSPECTIVA 2015 Camera Deputatilor a ramas in acest an fara 14 membri

Camera Deputatilor a ramas in acest an fara 14 deputati – cei mai multi dintre ei si-au dat demisia, altora le-au incetat mandatele de drept, iar trei au decedat. Aurel Vladoiu (PSD), Gheorghe Ciobanu (PSD), Octavian Bot (ALDE) sunt deputatii care au decedat in 2015 in timpul mandatului de parlamentar.

Ion Ochi (PSD) si-a dat demisia din Parlament in luna septembrie a acestui an desi, cu cateva luni inainte, plenul Camerei Deputatilor respinsese cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii sale preventive. In luna iunie, procurorii DNA l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pentru presupuse fapte de pe vremea in care a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Vasile Mocanu (PSD) si-a dat demisia din Parlament din motive medicale. Desi liderul grupului deputatilor PSD, Marian Neacsu, a primit un ragaz de o saptamana in care sa il convinga pe Mocanu sa nu plece din Camera Deputatilor, acesta si-a mentinut demisia.

Miron Mitrea (PSD) a renuntat si el functia de deputat dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare intr-un dosar de coruptie. Ulterior, Mitrea a anuntat ca va renunta la toate functiile politice.

Marian Ghiveciu (PSD) si-a dat demisia din Parlament dupa mai multe neintelegeri pe care le-a avut cu colegii sai de partid la organizatia PSD Buzau, din care a facut parte. Ghiveciu a invocat printre motivele care au stat la baza renuntarii la calitatea de deputat faptul ca nu a gasit sprijin in promovarea mai multor proiecte de legi avansate catre Guvern.

Ioan Adam (PSD) a parasit si el Camera Deputatilor. Acesta a fost arestat pe 20 noiembrie 2015 printr-o decizie luata de instanta suprema, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din Bacau.

Danut Culetu (PNL) a renuntat, de asemenea, la functia de deputat in acest an. Purtatorul de cuvant al deputatilor liberali, Cristina Pocora, a declarat ca acesta si-a dat demisia din Parlament deoarece are un dosar in instanta si nu a vrut sa afecteze imaginea partidului si a Parlamentului.

Ion Dinita (ALDE) a parasit prin demisie Camera Deputatilor. Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Dinita, pus sub acuzare in dosarul de coruptie al presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu, iar deputatii au aprobat aceasta solicitare.

Marko Attila Gabor (UDMR) si-a dat demisia din Parlament dupa ce DNA a cerut Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a sa. Deputatul UDMR si-a dat demisia inainte ca plenul sa decida asupra cererii DNA pe numele sau si dupa ce a parasit Romania plecand in Ungaria.

Mai multor deputati le-au incetat mandatele de drept in acest an ca urmare a unor incompatibilitati sau condamnari. Acestia sunt Oana Niculescu Mizil, Monica Iacob Ridzi, Petre Roman.

* La Camera Deputatilor, grupul parlamentar al PSD in care activeaza si deputatii UNPR continua sa fie cel mai numeros. El numara 179 de membri. In acest an, grupul a pierdut 18 membri ca urmare a unor demisii din Parlament, decese sau plecari la alte grupuri. Printre cei care au plecat la alte grupuri parlamentare sau au preferat sa ramana neafiliati se numara: Mihai Sturzu, Petre Petrescu, Florentin Gust, Razvan Condurateanu, Marian Avram, care sunt deputati neafiliati, Florin Secara, Gheorghe Roman, Florian Nicolae, care au ales PNL, si Radu Popa, care a plecat la grupul parlamentar national democrat.

Grupul parlamentar al PNL are in acest moment 117 membri, grupul ALDE are 24 de membri, grupul UDMR are 17 membri, grupul minoritatilor are 17 membri, iar la Camera Deputatilor sunt 16 parlamentari neafiliati niciunui grup.

* Camera Deputatilor a pierdut in acest an nu numai deputati, ci si un intreg grup parlamentar, care a fost desfiintat. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Grupul parlamentar national democrat, care era alcatuit in mare parte din fostii membri PP-DD, nu mai indeplineste conditiile pentru functionare. Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a afirmat ca dupa schimbarea Regulamentului Camerei Deputatilor, din 18 iunie, nu se mai puteau face grupuri de independenti si, intrucat niciun membru din grup nu mai este membru PP-DD, grupul acesta trebuia desfiintat. Din acest grup faceau parte 12 deputati neafiliati.

* Deputatii au dezbatut in acest an patru motiuni simple la adresa unor membri ai Guvernului Ponta, iar toate patru au fost respinse.

Motiunea simpla initiata de PNL “PSD guverneaza la negru. Totul pentru PSD, nimic pentru cetatean” a fost adresata ministrului Muncii, Rovana Plumb. Liberalii au cerut explicatii ministrului Muncii cu privire la OUG 86/2014 prin care Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, urmand sa formeze, prin comasare, Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala. Motiunea a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor.

O alta motiune simpla, initiata tot de PNL, a fost cea intitulata “Fondurile europene in guvernarea PSD—intre Fat—Frumos si Fata Morgana”. Deputatii PNL ii solicitau ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa vina in Parlament pentru a da explicatii cu privire la “situatia catastrofala” a ratei de absorbtie, a blocajelor si a lipsei complete de viziune privind atragerea si utilizarea banilor de la UE.

“In lipsa oricarei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier romanesc spre faliment”, este o alta motiune simpla depusa de PNL si respinsa de deputati. In motiune, liberalii solicitau elaborarea Strategiei Energetice Nationale, printr-un dialog cu actorii implicati, o strategie care sa raspunda cu adevarat nevoilor interne si, mai departe, provocarilor si cerintelor Uniunii Europene.

Cea de-a patra motiune simpla discutata de deputati in acest an a fost denumita “PSD curenteaza banul public — bonusuri uriase, contracte cu dedicatie si secrete de stat la Transelectrica”, initiata de PNL. Liberalii ii cereau ministrului Economiei, Mihai Tudose, sa ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica “de sub influenta PSD”. Potrivit semnatarilor motiunii, companiile de stat, in special cele din domeniul energiei, au devenit in mandatul de premier al lui Victor Ponta “anexe” ale partidului condus de acesta, prin care “sunt alimentate firmele si buzunarele prietenilor politici ai guvernarii PSD-iste”.

Sursa foto: jurnalul