RETROSPECTIVA 2015: FIFA si UEFA, “decapitate” dupa un SCANDAL de CORUPTIE

Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) a fost implicata anul acesta intr-unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie din lumea sportului, criza fara precedent declansata de dezvaluirile justitiei americane ducand la decapitarea celor mai importante organizatii din lumea sportului rotund: FIFA si UEFA, ai caror presedinti au fost suspendati pentru o perioada de opt ani.

Totul a inceput in ziua realegerii lui Sepp Blatter in functia de presedinte al FIFA, cand au intrat in scena justitia elvetiana si, mai ales, cea americana. In acea dimineata de sfarsit de mai, sapte inalti responsabili ai FIFA, prezenti la Zurich cu ocazia Congresului pentru alegerea noului presedinte, au fost ridicati de politisti din luxoasele lor camere de hotel, fiind pusi sub acuzare de justitia americana pentru fapte de coruptie, care se intind pe o perioada de 24 de ani.

De la Zurich pana in Insulele Cayman, trecand prin Rio sau Miami, autoritatile din Statele Unite au luat urma a sute de milioane de dolari varsati fraudulos timp de decenii, in special pentru atribuirea organizarii Cupelor Mondiale sau atribuirea drepturilor de televizare.

Reales pentru un nou mandat de cinci ani, pe 27 mai, Blatter a fost nevoit sa isi anunte demisia dupa numai cateva zile, in urma acestui scandal, care a capatat proportii tot mai mari in lunile care au urmat, ducand la retinerea si punerea sub acuzare a altor oficiali din lumea fotbalului.

In total, 39 de persoane (dintre care 12 au pledat vinovat) si doua societati au fost puse in cauza, aproape toate provenind din America de Sud si CONCACAF (Confederatia din America de Nord, Centrala si Caraibe). Printre cei acuzati figureaza mai multi fosti sau actuali vicepresedinti ai FIFA, alaturi de ultimii trei presedinti ai fotbalului brazilian.

Scandalul a capatat chiar si dimensiuni geopolitice, dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite ca si-a asumat rolul de serif planetar, pentru a sterge afrontul esecului candidaturii americane la organizarea Campionatului Mondial din 2022.

De altfel, atribuirea Mondialelor din 2018 (Rusiei) si 2022 (Qatarului), dar si a celui din 2010 (Africa de Sud) se afla in vizorul anchetatorilor, care vor sa demonstreze ca desemnarea tarilor organizatoare s-a facut in schimbul unor “stimulente” catre responsabili din lumea fotbalului.

In toamna acestui an capetele au continuat sa cada, de la francezul Jerome Valcke, indepartat din functia de vicepresedinte al FIFA, pana la sud-coreeanul Chung Mong-joon, fost vicepresedinte al FIFA si candidat la functia de presedinte, suspendat pentru o perioada de sase ani in cadrul atribuirii Mondialelor din 2018 si 2022.

CITESTE SI: SOC IN FOTBAL: FIFA I-A SUSPENDAT PE SEPP BLATTER SI MICHEL PLATINI PENTRU 8 ANI!

O noua lovitura a venit chiar din interiorul FIFA, a carei Comisie de Etica l-a suspendat provizoriu, in data de 8 octombrie, pe presedintele Joseph Blatter, pentru o plata controversata catre Michel Platini, omologul sau de la UEFA, facuta in 2011, pentru munca de consilier depusa de francez intre 1999 si 2002, inainte de ca acesta sa devina presedintele forului european. Platini, candidat la succesiunea lui Blatter, a fost suspendat la randul sau pentru o perioada de 90 de zile.

In acest timp, FIFA a demarat o serie de reforme, intre care vizeaza, intre altele, limitarea mandatelor conducatorilor sai, controlul integritatii, transparenta remuneratiilor, care vor fi dezbatute in cadrul Congresului de alegeri din 26 februarie, in care cinci candidati se vor lupta pentru a-i succede lui Blatter in fotoliul de presedinte: printul Ali al Iordaniei, francezul Jerome Champagne, elvetianul Gianni Infantino, seicul Salman al Bahrainului si sud-africanul Tokyo Sexwale.

Michel Platini, care isi anuntase la randul sau intentia de a candida la presedintia FIFA, a primit o puternica lovitura pe final de an, fiind suspendat pentru o perioada de opt ani din lumea fotbalului, alaturi de Joseph Blatter, pe 21 decembrie, de catre justitia interna a Federatiei Internationale de fotbal.

Atat Blatter, cat si Platini, cei mai influenti oameni din lumea fotbalului, pot face apel la FIFA, apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Dar calendarul recursurilor il poate impiedica pe Platini sa se prezinte la alegerile pentru functia de presedinte al FIFA pe 26 februarie.

Sursa foto: Lequipe