RETROSPECTIVA 2016: ANUL MARILOR SCHIMBARI LA FIFA

“O noua FIFA”: la aproape un an de cand a fost ales presedinte al unei federatii fragilizate de cel mai mare scandal de coruptie din istoria sa, Gianni Infantino, care promitea schimbarea, a indepartat numeroase chipuri si a initiat reforme, fara sa convinga insa intotdeauna, scrie AFP, citata de Agerpres.

Ales aproape in lipsa altei variante mai bune dupa suspendarea lui Michel Platini, care a cazut din cauza unei plati suspecte primite de la Sepp Blatter, fosta mana dreapta a francezului la UEFA a busculat o institutie ale carei metode de management si de gestiune isi atinsesera limitele. Daca limitarea numarului de mandate a fost aprobata, la fel ca largirea Consiliului sau un loc mai important pentru fotbalul feminin, transparenta promisa in ce priveste salariile se aplica deocamdata doar presedintelui (1,5 milioane de franci elvetieni pe an). “Evident ca mai sunt lucruri de facut, dar sunt destul de multumit si de increzator pentru viitor”, a spus Infantino.

Pentru a garanta viitorul FIFA, dupa un an 2015 dificil, italo-elvetianul a venit cu alta reforma neasteptata: marirea numarului de echipe la Cupa Mondiala, de la 32 la 48 de echipe. Daca va fi adoptata de Consiliu in luna ianuarie, masura, care e departe de intruni unanimitatea, se va aplica incepand de la Mondialul 2026.

“Singurele reforme adoptate sunt cele care nu modifica fundamental structura puterii”, a estimat britanicul Patrick Nally, nume important al marketingului sportiv, aflat la originea primului contract intre Coca-Cola si FIFA, in anii 70. “FIFA continua sa semene mai mult cu un mic regat decat cu o organizatie deschisa si transparenta”, a continuat el. Pentru a duce a la capat o serie de reforme, FIFA, “care vrea sa faca tabula rasa cu trecutul”, potrivit unui fost responsabil, a facut curatenie printre figurile dintr-un trecut recent. Ex-presedintele Sepp Blatter si fostul sau secretar general, francezul Jerome Valcke, au fost suspendati. Fost secretar general interimar si fost director general, germanul Markus Kattner a fost si el debarcat.

FIFA, care a deschis o ancheta impotriva lor, ii acuza pe cei trei ca au impartit intre ei 80 de milioane de dolari, “o crestere a salariului anual, bonusuri legate de Cupa Mondiala si alte avantaje”.

Debarasat de aceste umbre stanjenitoare, Infantino a indepartat si numerosi directori din epoca Blatter, “uneori fara menajamente”, potrivit unei surse apropiate de FIFA. Printre cei indepartati au fost directorul de marketing Thierry Weil, directorul medical Jiri Dvorak, care se ocupa de lupta antidoping, mai multi responsabili cu dezvoltarea sau cu relatiile cu federatiile, germanul Ralf Mutschke, responsabil cu securitatea si fost la Interpol, sau fostul director al muzeului FIFA, Stefan Jost.

Dorit de Blatter si inaugurat de Infantino, muzeul, in care au fost investiti 140 de milioane de franci elvetieni, urmeaza sa se inchida, a afirmat o sursa apropiata. Pentru a explica aceste plecari, FIFA evoca “unele restructurari”. De asemenea, au fost concediati doi sefi de servicii, care, potrivit unor surse concordante, au informat comisia de etica in legatura cu presupuse incalcari ale codului de etica de catre Infantino, mai ales prin folosirea de avioane private. Aceste informatii au fost la originea deschiderii unei anchete, care in final a fost clasata.

In acelasi timp, Infantino a surprins uneori in materie de recrutare, de exemplu numind-o secretar general pe senegaleza Fatma Samoura, venita de la ONU, fara experienta in lumea fotbalului. “O femeie in acest post este un pas important”, a asigurat Infantino.

O dovada a lipsei sale de experienta: deplasandu-se recent in Sierra Leone, Samoura a sfatuit aceasta tara sa candideze la organizarea Mondialului feminin Under-17. Problema este ca acest Mondial fusese deja atribuit Uruguayului.

Pentru un bun cunoscator al institutiei, prin aceasta numire “Infantino a vrut sa pastreze cat mai multa putere”.

Alta numire criticata este cea a slovenului Tomaz Vesel la comisia de audit, in locul lui Domenico Scala, a carui demisie a facut valuri. “Trebuie notat ca Vesel este de aceeasi nationalitate ca noul conducator al UEFA, Aleksander Ceferin”, releva alta sursa.

Nally a estimat ca in ciuda numelor noi din administratie, “transparenta nu este mai mare ca inainte”.

Sepp Blatter a iesit in fine la pensie: suspendat in decembrie 2015 de justitia interna a FIFA (8 ani, redusi in apel la 6) pentru o plata controversata de 1,8 milioane euro catre Michel Platini, de asemenea sanctionat, Blatter, 80 de ani, a facut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Respingerea apelului sau, pe 5 decembrie, l-a lasat definitiv pe elvetian in ofsaid. “Nu voi face apel la un tribunal federal elvetian, nu vreau sa ma bat cu morile de vant. Am alte prioritati, sanatatea — care este mai buna — familia, dragostea si alte proiecte”, a asigurat el pentru AFP. Fostul demiurg al fotbalului mondial va trebui de asemenea sa raspunda pentru faptele sale in fata justitiei civile, fiind inculpat in Elvetia pentru “abuz de incredere” si “gestiune frauduloasa”.

Michel Platini alearga prin tribunale: suspendat 8 ani de catre comisia de etica a FIFA pentru plata primita de la Blatter, suspendare redusa in apel la 6 ani, Platini, indepartat din cursa pentru presedintia FIFA, unde parea favorit, s-a adresat TAS. Acesta i-a redus suspendarea la patru ani. Pe 16 octombrie, avocatii sai s-au adresat justitiei civile si Tribunalului federal de la Lausanne pentru a cere anularea totala a suspendarii. O sursa judiciara a indicat ca decizia ar putea veni in februarie sau martie 2017. Daca nici de aceasta data nu va avea castig de cauza, Platini mai poate depune recurs la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Foarte dureros pentru fostul presedinte al UEFA: suspendarea l-a impiedicat sa asiste la Campionatul “sau” European din Franta.

Jerome Valcke, fostul secretar general al lui Blatter, a devenit discret de cand a cazut in dizgratie. Caderea sa a venit mai ales din cauza presupusei implicari in traficul cu bilete pentru Mondialul 2014, pentru care a fost inculpat de justitia elvetiana. Suspendat din functie in septembrie 2015 inainte de a fi concediat, Valcke a vazut suspendarea sa redusa de la 12 la 10 ani. El, Blatter si Markus Kattner, fost director financiar, sunt de asemenea acuzati ca au impartit intre ei 80 de milioane de dolari, reprezentand “cresterea salariului anual, bonusuri legate de Cupele Mondiale si alte avantaje”.

Valcke l-a ajutat pe fiul sau Sébastien sa fie angajat de Federatia braziliana de fotbal (CBF) dupa Mondialul 2014 din Brazilia, gratie relatiilor sale cu fostul presedinte al CBF, controversatul Ricardo Teixeira. Potrivit unor fosti colegi, Valcke merge regulat la Barcelona, unde a ramas prieten cu fostul presedinte al lui FC Barcelona, Sandro Rosell.

Markus Kattner este combativ: venit in 2003 la FIFA ca director financiar, numit secretar general interimar dupa caderea lui Valcke, Kattner a fost demis pe 23 mai din cauza unor nereguli financiare. Contestand insa o concediere fara preaviz, germanul s-a adresat Tribunalului pentru conflicte de munca din Zurich, care nu se va pronunta mai devreme de 2017.

Sursa foto: fifa