RETROSPECTIVA 2016: CAMERA DEPUTATILOR 2012-2016

Activitatea Camerei Deputatilor, in sesiunea 2012-2016, a fost caracterizata de miscari permanente la nivelul grupurilor si disparitia grupului PP-DD, de o premiera – Petre Roman isi recastiga mandatul dupa un an si sapte luni de la vacantarea postului sau -, dar si de incetarea mandatului inainte de termen a 68 de parlamentari, informeaza Agerpres.

Finalul de mandat a gasit Camera Deputatilor cu sase grupuri parlamentare — PSD, PNL, UDMR, minoritati, ALDE si UNPR. Desi dupa fuziunea prin absorbtie a UNPR de catre PMP s-a cerut schimbarea numelui, acest lucru nu s-a intamplat.

La inceputul legislaturi au existat alte grupuri: PSD — in care activau si deputatii UNPR — cu 160 de membri, PNL — cu 100 de membri, PDL — 70 de membri, PP-DD — cu 47 de membri, PC — cu 13 membri, UDMR — cu 18 membri, grupul minoritatilor — 18 membri. Grupul PDL a disparut la inceputul anului 2015, dupa ce formatiunea politica a fuzionat cu PNL. S-a format un grup comun — al liberalilor. Grupul PC s-a transformat in grupul ALDE, in septembrie 2015, dupa ce si aceste doua partide au fuzionat.

O ”istorie inedita” a avut grupul parlamentar al PP-DD care, la inceput de mandat, a avut 47 de membri, dar pana la finalul legislaturii a disparut. Dupa ce o mare parte din parlamentarii PP-DD au parasit grupul, parasind partidul sau devenind neafiliati—acesta a fost desfiintat. La un moment dat s-a transformat in grupul National Democrat, pentru ca pe finalul mandatului sa dispara. Astfel, la sfarsitul anului 2015, grupul National Democrat, fost PP-DD, condus de un fost membru PP-DD, Daniel Fenechiu, a fost desfiintat pentru ca nu mai reunea cel putin 10 membri, asa cum prevede Regulamentul.

In februarie 2016 s-a format, la Camera, un nou grup, cel al deputatilor UNPR, care s-a desprins din grupul PSD. Mai multi deputati au schimbat, in cei patru ani de mandat, trei partide, mare parte dintre ei fiind, la baza, deputati PP-DD. Printre acestia se numara Cezar Cioata (PP-DD, PC, PSD), Tudor Ciuhodaru (PP-DD, UNPR, PSD), Liviu Codarla (PP-DD, UNPR, PSD), Daniel Geanta (PDL, UNPR, PSD), Valentin Blanariu (PP-DD, UNPR, PSD), Mario Ernest Caloianu (PP-DD, PSD, UNPR), Liliana Minca (PP-DD, UNPR, PSD).

De-a lungul celor patru ani de mandat cativa alesi s-au remarcat prin activitatea lor vasta in plenul Camerei Deputatilor, iar altii prin lipsa aproape totala a activitatii in plen. Cel mai activ deputat, potrivit site-ului Camerei, a fost Valeriu Zgonea, fost presedinte al acestui for. El a avut 4.029 de luari de cuvant in plen, o parte dintre ele ca presedinte de sedinta. Deputatul independent Remus Cernea a avut 379 de luari de cuvant, 24 de declaratii politice si 19 interpelari. Ana Birchall, deputat PSD, a avut 310 luari de cuvant in plen, o parte dintre ele ca presedinte de comisie, 116 declaratii politice si 238 de intrebari si interpelari. Deputatul PSD Ovidiu Iane a avut 211 luari de cuvant, 68 de declaratii politice, 407 de interpelari. Liberalul Eugen Nicolaescu a avut 153 de luari de cuvant, 29 de declaratii politice si 14 interpelari.

La polul opus s-a aflat Florica Birsasteanu, care a vorbit in plen o singura data, cand a depus juramantul. El a avut doar jumatate de mandat, a devenit deputat pe 11 iunie 2014, cand i-a luat locul Mariei Grapini (PC), care a castigat mandat la alegerile pentru Parlamentul European. Birsasteanu este urmat de social-democratul Marius Manolache, care a luat cuvantul o singura data si a avut o singura interplelare. Valentin Boboc, PSD, a avut doua luari de cuvant, o interpelare si o declaratie politica, independentul Sebastian Ghita — trei luari de cuvant in plen, progresistul Eugen Chebac — patru luari de cuvant, trei declaratii si 50 de interpelari, iar liberalul Vasile Berci — cinci luari de cuvant.

68 de deputati si-au incetat mandatul inainte de termen din diverse motive, unii si-au dat demisia pentru ca au avut probleme in justitie sau pentru ca au castigat mandate de alesi locali, altora le-a incetat mandatul de drept, ca urmare a unor stari de incompatibilitate, altii au plecat in alte functii.

Dan Radu Rusanu si-a dat demisia dupa ce a fost ales presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Eduard Hellvig dupa cea fost numit director la SRI, Maria Grapini si Dan Nica dupa ce au castigat mandate de europarlamentari. Au mai renuntat la mandat Dinu Giurascu, ales vicepresedinte al Academiei Romane, Alin Petrache, ales presedintele al Comitetului Olimpic si Sportiv din Romania, George Scutaru — numit consilier prezidential.

Printre cei care si-au pierdut mandatul ca urmare a unor condamnari in instanta se afla George Becali — condamnat la trei ani de inchisoare in dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu — condamnat la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta, Relu Fenechiu — condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul “Transformatorul”, Gheorghe Coman — condamnat la un an de inchisoare pentru luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant, Monica Iacob-Ridzi — condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si Gigi Netoiu — condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul transferurilor. Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a demisionat cu putin timp inainte ca Parlamentul sa voteze cererea de incuviintare a arestarii sale preventive. Demisia a fost trimisa prin corespondenta deoarece Marko Attila nu mai era in tara. Dupa demisie a fost dat in urmarire internationala.

Alti deputati au demisionat din cauza unor dosare deschise pe numele lor, printre acestia aflandu-se Theodor Nicolescu, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Oana Niculescu Mizil, Danut Culetu, Ion Dinita. Trei deputati au demisionat invocand motive personale — Mihai Stanisoara, Vasile Mocanu si Miron Mitrea.

Le-au incetat mandatele de drept, ca urmare a unor decizii de incompatibilitate deputatilor Aurel Nechita, Stefan Bucur Stoica, Akos Mora, Constantin Enea, Ioan Sorin Roman, Victor Roman, Ioan Moldovan. Un caz aparte l-a reprezentat cel al lui Petre Roman. El si-a pierdut mandatul ca urmare a unei decizii de incompatibilitate, iar plenul Camerei a adoptat, pe 9 februarie 2015, o hotarare prin care postul sau a fost vacantat. Pe 20 septembrie 2016, acelasi plen a revocat hotararea din 2015, iar Petre Roman si-a reluat mandatul de deputat. Incepand cu luna mai, Roman a solicitat in mai multe randuri Biroului permanent al Camerei sa ia masuri procedurale pentru a-si relua mandatul intrucat Curtea de Apel a decis anularea raportului ANI care spunea ca in 2014 s-a aflat in incompatibilitate. Comisia juridica a decis ca Roman are dreptate, iar mai apoi plenul a decis prin vot, in unanimitate, ca isi poate relua mandatul.

Dupa alegerile locale din 2016, 11 deputati si-au dat demisia din Parlament ca urmare a faptului ca au castigat mandate de alesi locali. Printre acestia s-au aflat Daniel Florea (primar al Sectorului 5), Dan Tudorache (primar al Sectorului 1), Laurentiu Nistor, Claudia Boghicevici. Mircea Grosaru, Stefan Stoica, Octavian Bot, Aurel Vladoiu, Gheorghe Ciobanu, Neculai Ratoi, Sonia Draghici si Niculae Mircovici au decedat in timpul mandatului.

Sursa foto: realitatea