Reuniune a COALITIEI care lupta cu STATUL ISLAMIC in ITALIA

Aproximativ 23 de tari care participa, sub conducerea SUA, la COALITIA INTERNATIONALA IMPOTRIVA STATUL ISLAMIC (SI) s-au reunit la Roma pentru a trece in revista progresele din SIRIA si IRAK, pe fondul preocuparilor ca s-ar putea ca un al treilea front de lupta sa se deschida in curand in LIBIA, relateaza agentia DPA.

Gruparea islamista radicala a prins radacini in nordul tarii africane. Saptamana trecuta, ministrul italian al apararii, Roberta Pinotti, declara ca tara sa se pregateste din punct de vedere militar pentru a contracara aceasta amenintare impreuna cu Statele Unite ale Americii (SUA), Franta si Marea Britanie.

”Vom slabi si vom distruge Daesh, si trebuie sa facem aceasta mai repede”, a declarat secretarul de stat american, John Kerry, in deschiderea reuniunii, folosind acronimul in limba araba pentru gruparea terorista.

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a estimat la randul sau ca exista deja primele indicii privind succesele impotriva Statului Islamic in Irak, unde 25% din teritoriul controlat de gruparea extremista a fost recucerit si multe orase au fost eliberate. ”Este important nu numai pentru a marca victoriile militare, ci si pentru a stabiliza teritoriile eliberate”, a declarat el.

CITESTE SI: SIRIA: 45 DE MORTI SI 110 RANITI INTR-O EXPLOZIE “DE ORIGINE TERORISTA”

Dupa reuniunea de la Roma, Steinmeier va calatori in Iran si Arabia Saudita, si a facut apel la cei doi rivali din regiune sa-si indeplineasca rolul in rezolvarea conflictului din Siria, spunand ca au o responsabilitate dincolo de frontierele lor.

Inainte de conferinta de la Roma, Kerry a avut convorbiri privind Libia cu omologii sai din Italia si Qatar, respectiv cu Paolo Gentiloni si Hamad al Thani, precum si cu trimisul ONU Martin Kobler, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Ei au discutat despre modul in care ”comunitatea internationala ar putea sa sustina in continuare eforturile libiene pentru a avansa” cu un guvern de uniune nationala si au facut apel la cele doua administratii rivale din Libia sa se puna de acord in legatura cu o lista comuna de ministri inainte de votul din parlament din 8 februarie.

Sursa foto: humanevents (in foto Rebelii moderati care lupta cu Statul Islamic si cu fortele guvernamentale de la Free Syrian Army)