Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, ceruta de Mahmoud Abbas

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a anuntat luni ca a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU in urma intensificarii violentelor in Ierusalimul de Est si din cauza “agresiunilor” israeliene pe Esplanada Moscheilor.

Ierusalimul de Est, unde palestinienii intentioneaza sa-si instaleze capitala statului la care aspira, este afectat, incepand din vara, de tensiuni care au degenerat in ciocniri ce au loc aproape in fiecare zi.

De cand un palestinian din Ierusalimul de Est a intrat cu masina intr-o statie de tramvai, violentele, latente in ultimele luni, s-au intensificat in Orasul Sfant. Mii de politisti si militari patruleaza in prezent cartierele palestiniene, unde ciocniri sporadice au loc in fiecare zi si noapte in ultimele cinci zile.

Citeste si: Spania, aleasa membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, depasind la distanta Turcia

Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfant al islamului, se afla in centrul tuturor tensiunilor din Ierusalimul de Est, palestinienii denuntand ca provocari vizitele tot mai frecvente al evreilor in acest loc, sacru si pentru ei. Ciocniri izbucnesc frecvent pe Esplanada Moscheilor intre musulmani palestinieni si politisti israelieni.