Reuniune de urgenta in Parlament pentru a se gasi solutii pentru romanii cu credite in franci

Alarma care cheama deputatii in plen, criticata pentru ca este iritanta

Deputatul PSD, Ana Brichall, solicitat convocarea de urgenta a membrilor Comisiei pentru Buget-Finante din Camera Deputatilor intr-o sedinta in care sa se analizeze solutiile pentru romanii cu credite in franci elvetieni.

Potrivit unui comunicat transmis presei, deputatul Ana Birchall precizeaza ca “este imperativ ca toate partile implicate sa se aseze la aceeasi masa pentru gasirea de solutii echilibrate care pot fi puse in practica”.

“Solicit biroului Comisiei pentru buget-finante a Camerei Deputatilor sa convoace in cel mai scurt timp membrii Comisiei pentru a sustine solutiile propuse de ministrul Finantelor, domnul Darius Valcov, in urma discutiilor cu reprezentantii BNR si pentru promovarea altor masuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectati de fluctuatiile cursuluide schimb al francului elvetian”, a explicat aceasta.

Ana Birchall a cerut si promovarea altor masuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectati de fluctuatiile cursului de schimb ale francului elvetian.

Citeste si: VALCOV S-A INTALNIT CU OFICIALII BNR: O SOLUTIE LA CREDITELE IN FRANCI AR FI EXTINDEREA LEGII PRIVIND RESTRUCTURAREA IMPRUMUTURILOR

Presedintele Comisiei pentru Buget-Finante, Viorel Stefan, a confirmat, potrivit ziare.com, ca va solicita, luni, o sedinta, care se va desfasura “in cel mai scurt timp”.

“In cadrul acestei sesiuni extraordinare vom analiza masuri de adoptat in regim de urgenta pentru rezolvarea crizei francului”, a sustinut Viorel Stefan, intr-o interventie televizata. 

Banca Nationala a Romaniei a afisat in ultima zi lucratoare a saptamanii o cotatie de 4,4228 lei/unitate, in crestere de la 4,3287 lei/unitate, marcand astfel un nou maxim pentru franc. Joi, moneda elvetiana a avansat cu aproape 16%, dupa ce banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.

Citeste si: MII DE ROMANI, DISPERATI: NU MAI PUTEM SA PLATIM RATELE LA CREDITELE IN FRANCI ELVETIENI NICI CU AMBELE SALARII DIN CASA

Mii de romani s-au trezit peste noapte ca toti banii pe care ii castiga se duc pe rate. Oamenii spun ca nu isi mai pot plati ratele la creditele in franci elvetieni, chiar daca dau ambele salarii la banci. ”Nu mai putem sa platim ratele la imprumutul in franci elvetieni, nici cu ambele salarii din casa”, spun romanii, care asteapta o solutie salvatoare de la autoritati. In aceasta situatie fara iesire sunt acum din ce in ce mai multe familii.

Ministrul Finantelor Darius Valcov a declarat, vineri seara, ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea prevederilor ordonantei din 2014 privind restructurarea imprumuturilor, denumita atunci “Electorata”, act normativ care nu a atras pana acum interesul bancilor si al debitorilor.

El a precizat, dupa intalnirea cu oficialii BNR de la banca centrala, ca sunt 75.412 de persoane fizice care au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

Foto: RAdio Timisoara