REUNIUNE la Bruxelles privind criza din UCRAINA

Uniunea Europeana va incerca luni sa creasca presiunea asupra Rusiei prin adaugarea pe lista sa cu sanctiuni a mai multor personalitati si societati care au avut un rol in anexarea de catre Moscova a regiunii ucrainene CRIMEEA, relateaza Agerpres, care citeaza Reuters.

Reuniunea ministrilor de externe de la Bruxelles va fi, din nou, dominata de criza din UCRAINA, la o zi dupa referendumul pentru autodeterminare organizat de separatistii prorusi in estul tarii.

Cele 28 de tari membre ale UE au calificat drept ilegala consultarea respectiva si au avertizat ca ele nu vor recunoaste rezultatul, dar liderii separatisti si-au anuntat decizia de a taia legaturile cu Kievul dupa ce si-au proclamat victoria cu aproape 90 la suta voturi favorabile.

”Rezultatele pseudo-referendumului din estul UCRAINEI sunt probabil false”, a comentat seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt, pe contul sau pe Twitter.

Tarile europene, care se tem de reproducerea scenariului din CRIMEEA, cauta un mijloc de a stabiliza situatia din UCRAINA inainte de alegerile prezidentiale pe care autoritatile interimare de la Kiev vor sa le organizeze pe 25 mai.

Nici chiar separatistii n-au tinut cont de apelul presedintelui rus, VLADIMIR PUTIN, de a-si amana referendumul. Ei cred ca solutia se afla in mare parte la Moscova.

Luni, la Bruxelles, ministrii de externe ai UE ar urma sa aprobe o extindere a cadrului legal al sanctiunilor impotriva Rusiei, in scopul de a facilita blocarea bunurilor societatilor implicate in criza ucraineana.

Citeste si: UCRAINA: Numeroase EXPLOZII la Slaviansk

Noile sanctiuni ar viza, intr-o prima etapa, intreprinderi sau personalitati care au avut un rol direct in anexarea CRIMEEI, scutind totusi gigantul energetic Gazprom.

Potrivit unor surse diplomatice, responsabilii europeni au identificat 14 personalitati si doua societati din CRIMEEA care ar urma sa fie adaugate luni pe lista cu sanctiuni. Identitatea lor este pentru moment tinuta secreta.

Pana in prezent, UE a impus o blocare a bunurilor si o interdictie de calatorie pentru 48 de ucraineni si rusi.

Acum ar fi pentru prima data cand sanctiunile europene vizeaza intreprinderi, chiar daca Bruxellesul ramane in acest domeniu mult mai prudent decat Washingtonul.

Citeste si: UE nu recunoaste REFERNDUMUL din Donetk si Lugansk

SUA au sanctionat la sfarsitul lunii aprilie 17 societati rusesti si au blocat bunurile a sapte apropiati ai presedintelui VLADIMIR PUTIN, inclusiv presedintele gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin.

Oficial, UE este foarte hotarata sa inaspreasca tonul impotriva Rusiei daca aceasta continua sa destabilizeze UCRAINA.

”Suntem gata sa impunem noi sanctiuni RUSIEI daca alegerile din 25 mai din UCRAINA nu vor avea loc”, declara sambata cancelarul german, ANGELA MERKEL, la intalnirea cu presedintele francez, FRANCOIS HOLLANDE.

Dar, in particular, unii diplomati europeni au subliniat ca perspectiva sanctiunilor economice se loveste din ce in ce mai mult de rezistenta din cadrul UE, deoarece unele tari se tem ca nu cumva o astfel de initiativa sa le afecteze propria economie si sa provoace represalii din partea Moscovei.

Sursa foto: noi.md